Česko zaostává v zavádění evropských směrnic do národního práva

18.08.2009
čtk

V Česku se zpomaluje převádění norem evropského práva do národní legislativy, a Praha tak zaostává za ostatními zeměmi Evropské unie. Na tiskové konferenci po jednání vlády to dnes oznámil premiér Jan Fischer. Kabinet podle něj proto vyzval ministra pro evropské záležitosti Štefana Füleho a ministryni spravedlnosti Danielu Kovářovou, aby připravili materiál s konkrétními opatřeními k nápravě současného stavu.

Česko má jako členský stát unie povinnost převést v určeném limitu do národní legislativy směrnice, které schválí evropské orgány. Pokud by je nepřijalo, hrozí mu žaloby ze strany EU.

Podle premiéra by měli ministři co nejdříve začít s převáděním evropských směrnic do českého práva v těch oblastech, kde není třeba měnit zákony a je možné věc vyřešit vyhláškami.

Pokud to jsou věci, které mají legislativní povahu a vyžadují projednání ve sněmovně, jejichž předložení už tato vláda nebude stíhat, tak by to bylo součástí jakéhosi odkazu té vládě následující, doplnil.

Do voleb by se měla uskutečnit jedna řádná schůze sněmovny, která pravděpodobně nepotrvá déle než čtyři dny, a poslanci na ní chtějí řešit jen věci, které považují za klíčové.

Skutečnost, že Česko zpomalilo zavádění směrnic do národního práva, přiznala i Kovářová. Tam je pravda, že ta zpráva Evropské komise není úplně příznivá, nicméně jde o sledované období od dubna do června letošního roku, řekla s tím, že situace se od července zlepšila.

Podle Kovářové může být problém i v tom, že Praha převádění evropských směrnic do českého práva nedostatečně prezentuje. Předpisy, které dokážeme na této půdě přijmout a transponovat, tak o nich nedokážeme takovým způsobem informovat, aby obrázek na straně Evropské unie byl příznivější, řekla.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek