Odborníci: Systém pojištění nemyslí na cizince, přichází o peníze

18.08.2009
čtk

Současné nastavení systému veřejného zdravotního pojištění ve vztahu k cizincům připravuje podle některých odborníků stát o peníze. Cizinci ze zemí mimo EU, kteří v ČR podnikají, totiž na účast ve veřejném zdravotním pojištění nemají nárok. Jsou povinni pojistit se u komerčních pojišťoven, ty jim však údajně nezajišťují standardní rozsah zdravotní péče. Zástupci neziskových organizací, které chtějí současnou praxi změnit, to včera v Praze řekli novinářům.

Novela zákona o pojišťovnictví, která začne platit od ledna příštího roku, údajně situaci cizinců žijících dlouhodobě v Česku ještě zhorší. Například americký občan, který je zdravotně pojištěn u své pojišťovny, si bude muset koupit ještě pojištění u české pojišťovny, uvedla Helena Hnilicová z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Hnilicová je manažerkou české části evropského projektu zaměřeného na zdraví a zdravotní péči pro migranty a menšiny.

Podle Hnilicové jsou podmínky komerčního pojištění pro klienty nevýhodné, v případě potřeby však podle ní pojišťovny proplácejí jen část nutné péče. Kdyby cizinci podnikající v Česku mohli být pojištěni za podmínek jako čeští občané, do systému by podle výpočtů odborníků ročně proudilo navíc asi 400 milionů korun.

Do systému by víc přispívali, než by z něj čerpali, řekl ČTK právník Pavel Čižinský z Poradny pro občanství, občanská a lidská práva. Jde vesměs o ekonomicky aktivní mladé lidi, kteří podle něj bývají zdravější než běžná česká populace. Podle odhadů je cizinců dlouhodobě žijících v ČR bez možnosti zapojit se do systému veřejného pojištění přes 100.000.

Zisk ze současné podoby systému pojištění podle Čižinského mají pouze pojišťovny, s nimiž musí cizinci uzavírat pojištění na komerční bázi. Jejich příjmy z pojistného podle něj mnohonásobně převyšují peníze, které za léčby cizinců zaplatí.

Toto pojištění přitom často nekryje nezbytnou zdravotní péči, kterou musí nemocnice pacientům poskytnout povinně. Jde například o pohlavní a sexuálně přenosné nemoci. Cizinci však často nejsou schopni tuto léčbu jejím poskytovatelům zaplatit. Loni se podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) dluhy cizinců za léčení v nemocnicích v ČR vyšplhaly na 44,5 milionu korun; nemocnice nedostaly zaplaceno od cizinců asi za osm procent poskytnuté péče.

Podle pracovní skupiny složené z lékařů, právníků a zaměstnanců neziskových organizací pomáhajících cizincům by většina cizinců podnikajících v ČR měla mít možnost pojistit se stejně, jako čeští občané. Skupina svůj návrh ve spolupráci s vládní radou pro lidská práva již představila ministru pro lidská práva a menšiny Michaelu Kocábovi.

Česká republika se díky diskriminaci cizinců ze třetích zemí v přístupu k veřejnému zdravotnímu pojištění může stát v nejbližší době terčem kritiky příslušných evropských orgánů, obávají se autoři návrhu. Podle nich může Česku hrozit i finanční postih.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek