U italských břehů zachráněno dalších 57 nelegálních běženců

26.08.2009
čtk

Italská policie dnes u ostrova Lampedusa zachránila 57 ilegálních běženců z Eritreje. Minulý týden přitom cestu k italským břehům z 73 členné posádky přežilo jen pět migrantů. Událost vyvolala diskuzi o imigrační politice EU a Berlusconiho vlády a vysloužila si kritiku Vatikánu.

Běžence, z nichž čtyři byly ženy, objevila loď italské pobřežní stráže asi 20 kilometrů na jih od ostrova Lampedusa. Podle agentury ANSA plavidlo k italským vodám přivlekla maltská hlídková loď na výslovnou žádost běženců. Někteří z nich od maltské hlídky dostali záchranné vesty, potraviny a vodu .

Italská policie z italských vod ve čtvrtek zachránila pět Eritrejců z původně 73 členné posádky, která zemřela žízní a hladem poté, co jim na cestě z Libye došlo palivo a potrava. Přeživší potvrdili, že projíždějící lodě jim odmítly poskytnout pomoc. Nyní uprchlíci na základě nového italského zákona čelí obvinění z nelegální migrace. Hrozí jim pokuta až 10.000 eur (asi 250.000 korun), uvedla ANSA. Pokutováni mohou být i Italové, kteří pobyt ilegálních běženců v zemi nenahlásí.

Přísná imigrační politika středopravicové vlády italského premiéra Berlusconiho si vysloužila kritiku Vatikánu. Deník italské katolické církve Avvenire kritizoval Západ, že před nelegální migrací zavírá oči, a přirovnal lhostejnost ke dramatům na moři k nacistické deportaci.

Italská vláda naopak kritizuje EU. Italský ministr zahraničních věcí Franco Frattini v neděli prohlásil, že imigrace je evropský problém, kterému nemohou čelit jen země, kterých se nejvíc týká, napsala AFP. Švédské předsednictví v EU poté přislíbilo, že EU se bude migrační politikou zabývat na konci října, napsala ANSA.

Za Berlusconiho vládu se plně postavila italská pravice. Vláda uzavřela dohodu s Libyí, která platí od 1. května a jejímž cílem je zabránit vyplouvání běženců na moře z libyjských břehů. Zpět do Libye bylo zatím posláno na 1000 běženců, napsala ANSA.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek