Výbor pro EU jednal o projektu Galileo

31.08.2009
Úřad vlády

Výbor pro Evropskou unii projednal zprávu Karla Dobeše, vládního zmocněnce pro kandidaturu ČR na sídlo Evropského úřadu pro dohled nad globálními navigačními družicovými systémy (GSA) – tzv. Galileo. Česká republika o umístění této důležité agentury v Praze dlouhodobě usiluje.

Za programem družicové navigace Galileo stojí Evropská unie a Evropská kosmická agentura. Systém má být technicky vyspělejší než navigační systému GPS, který provozují USA. Galileo nabídne uživatelům velkou paletu služeb a na rozdíl od amerického systému bude pod civilní kontrolou – konkrétně Evropským úřadem pro dohled nad globálních navigačními družicovými systémy GSA. Ten zatím provizorně sídlí v Bruselu.

Česká vláda oficiálně oznámila svůj zájem kandidovat 7. listopadu 2006 v Bruselu. Pro sídlo agentury vláda vyčlenila budovu bývalé České konsolidační agentury, Janovského 2 v Praze 7. Umístění agentury v Praze není pouze otázka prestiže. Pražské sídlo Galilea nebude pouze dohlížet na provoz družicového systému, ale také odpovídat za oblasti marketingu, akvizicí a certifikace. To může přinést nové impulsy a podpořit hlavně malé a střední podnikání v České republice a EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek