EU je šancí – projevy politiků u příležitosti 70. výročí vypuknutí 2. sv. v.

01.09.2009
čtk

Evropská unie je šancí, že se už nikdy nebudou opakovat tragédie, které se odehrály v minulém století, prohlásil dnes u příležitosti 70. výročí začátku druhé světové války na poloostrově Westerplatte v severopolském Gdaňsku polský prezident Lech Kaczyński. Ruský premiér Vladimir Putin, který se vzpomínkových akcí v Gdaňsku také zúčastnil, řekl, že Rusko odsoudilo pakt o rozdělení moci s Německem ve východní Evropě, ale že podíl na rozpoutání války měla také politika západoevropských mocností.

Válečný konflikt měl podle Putina kořeny v mírové smlouvě z Versailles. Zdůraznil, že všechny pokusy z 30. let minulého století uchlácholit nacisty byly z mravního hlediska nepřijatelné a z politického hlediska nesmyslné a nebezpečné. Řekl, že je potřeba uznat chyby. Náš parlament odsoudil pakt Ribbentrop-Molotov. Máme právo očekávat, že i jiné země odsoudí dohody uzavřené s (hitlerovskou) třetí říší, uvedl Putin.

Moje země se přiznává k chybě a účastní se tvoření nového světa, dodal ruský premiér. Připomněl také životy 600.000 vojáků Rudé armády, kteří padli v Polsku.

Evropská unie by podle Kaczyńského měla být otevřená pro jiné. Aby byl tento experiment úspěšný, musí být založen na mnohostranné spolupráci, demokracii, na zásadách rovnosti. Chtěl bych vyjádřit naději, že projdeme úspěšně touto cestou, přitom se budeme opírat o pravdu, která často bývá bolestná. Pravda je ale jen jedna, osvobozuje a nepokořuje, řekl prezident.

Kaczyński uvedl, že Poláci mají právo na pravdu ve věci, která je pro Polsko velmi tragická. Připomněl masakr v Katyni, kde sovětská tajná policie NKVD v roce 1940 zavraždila na 15.000 polských důstojníků. Putin dnes naznačil, že by mohl souhlasit s otevřením ruských archivů, pokud se ale otevřou také ty polské.

Kaczyński ve svém projevu znovu připomněl pakt ze srpna 1939, v němž si nacistické Německo a Sovětský svaz rozdělily sféry vlivu a který předcházel vpádu německých a krátce na to i sovětských vojsk do Polska. Připomněl také mnichovskou dohodu z roku 1938, která uznala německé územní požadavky vůči Československu a prakticky znamenala likvidaci československé první republiky.

In this photo provided by the German government's press service, German Chancellor Angela Merkel, right, along with Polish President Lech Kaczynski, front left, and others heads of state holds a grave candle at the Cemetery of Defenders of Westerplatte outside Gdansk, northern Poland, Tuesday, Sept. 1, 2009. Former enemies and allies somberly marked the 70th anniversary of the start of World War II on Tuesday, underlining the need to remember the bloodiest conflict in the 20th century so as not to repeat. (AP Photo/German Government Press Service, Guido Bergmann) =@=

Německá kancléřka Angela Merkelová, doprovázená polským prezidentem Lechem Kaczynským, spolu s dalšími hlavami států pokládá svíci na hřbitově obránců Westerplatte u Gdaňsku, kde před 60 lety po útoku nacistického Německa na Polsko začala 2. sv. válka. Foto čtk

Český premiér Jan Fischer ČTK a České televizi řekl, že je vidět, že se stále objevuje řada otázek, nových záležitostí z historie, nad nimiž si lidé lámou hlavu. Je důležité to, co tu zaznělo, že žijeme na kontinentě, kde se nic takového už snad nemůže stát, zdůraznil.

Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že slova nemohou popsat utrpení, jaké prožívali lidé během druhé světové války. Skláním hlavu před oběťmi, řekla. Je skutečně zázrak, že žijeme ve svobodě a míru, zdůraznila. Německo nikdy nezapomene příčiny a následky, jež válka měla, řekla Merkelová. Německo rozpoutalo druhou světovou válku, uvedla v rozhovoru pro televizi ARD.

První zářijový den 1939 ve tři čtvrtě na pět ráno německá válečná loď Schleswig-Holstein začala ostřelovat poloostrov Westerplatte. Tato událost je pokládána za začátek jednoho z největších válečných konfliktů, v němž během šesti let zahynulo přes 60 milionů lidí. Westerplatte spolu s Varšavou a Osvětimí je pro Poláky nejdůležitějším pietním místem souvisejícím s druhou světovou válkou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek