Česká republika je v OECD v péči o děti na průměru

02.09.2009
čtk

Česká republika patří mezi 30 členskými státy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) k průměru, pokud jde o výsledky politiky ve prospěch dětí. Vyplývá to z materiálu, který dnes organizace zveřejnila ve svém pařížském sídle. Ze šesti hlavních hodnocených kritérií ČR nejlépe dopadla v rubrice „zdraví a bezpečnost“, kde byla vyhodnocena jako pátá. Slovensko, celkově poněkud horší, bylo v této rubrice nejlepší. Vůbec nejlépe dopadly Švédsko a Island, nejhůře Mexiko a Turecko.

Kromě zdraví a bezpečnosti hodnotila OECD také úroveň hmotného blahobytu dětí, bydlení a prostředí, v němž žijí, zajištění jejich výchovy, kvalitu jejich školního života a jejich rizikové chování.

ČR sklidila kromě zdraví a bezpečnosti příznivé hodnocení také v rubrice zajištění výchovy, naopak dosti pod průměrem OECD je v oblasti bydlení a prostředí. V ostatních se pohybuje kolem průměru.

Slovensko, které vyniklo v oblasti zdraví a bezpečnosti, bylo hodnoceno jako spíše průměr v rubrikách zajištění výchovy a rizikové chování, v ostatních se ocitlo pod průměrem OECD.

V jedné z mnoha dalších, specifičtějších tabulek rozsáhlého materiálu se ČR ocitla zcela na chvostu – jen 11,7 procenta českých školáků ve věku 11, 13 a 15 let ve školním roce 2005/2006 řeklo, že se jim ve škole líbí. Ani průměr OECD nebyl lichotivý – jen 27,2 procenta. Nadpoloviční většiny bylo dosaženo jen v Turecku, kde si školu pochvalovalo 57,4 procenta dětí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek