Reinfeldt: Krize v ČR může zpozdit „Lisabon“ i ustavení EK

15.09.2009
čtk

Politická krize v České republice může zpozdit ratifikaci Lisabonské smlouvy o reformě Evropské unie a zkomplikovat kalendář ustavení nové Evropské komise. Na tiskové konferenci ve Stockholmu to podle agentury AFP řekl švédský ministerský předseda Fredrik Reinfeldt, jehož země nyní unii předsedá.

Krátce předtím český ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle na okraj ministerské schůzky v Bruselu řekl, že české politické strany, jež chtěly vybrat nového českého zástupce v komisi až po volbách, teď chápou, že je potřeba to udělat co nejdříve.

Mandát nynější komise vyprší 1. listopadu, kdy by v zásadě měla také nastoupit nové komise. Reinfeldt řekl, že i kdyby Irové 2. října v opakovaném referendu Lisabonskou smlouvu schválili, při odkladu české ratifikace bychom mohli být nuceni představit v říjnu (novou) komisi sestavenou na základě smlouvy z Nice, kterou se unie při svém fungování řídí dosud.

Smlouva z Nice ale předpokládá snížení počtu členů komise nejméně o jednoho, takže nejméně jedna země by se toho svého musila vzdát. Pokud Irové Lisabon odmítnou, zůstane v platnosti smlouva z Nice, potvrdil Reinfeldt.

Švédský premiér nicméně rovněž zmínil i možné řešení problému, že by některá ze zemí neměla komisaře. Blok by se totiž mohl dohodnout na principu 26 + 1, o kterém se hovoří mezi diplomaty již delší dobu.

Šlo by v podstatě o tom, že by vlastního komisaře mělo po dobu, než by vstoupila v platnost Lisabonská smlouva, jen 26 států. Na zbývající by pak připadl prestižní post vysokého představitele pro zahraniční a bezpečnostní politiku, který dosud zastává Španěl Javier Solana. Kdyby pak smlouva, který zatím nebyla ratifikována v Irsku, v Německu, v Polsku a také v ČR, začala platit, stal by se tento představitel členem komise.

Tím by měl být ostatně i podle Lisabonské smlouvy. Tento dokument totiž počítá s tím, že vysoký představitel pro zahraniční a bezpečnostní politiku bude zároveň místopředsedou Evropské komise.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek