Senátoři ODS podají stížnost na Lisabon 29. září

18.09.2009
čtk

Senátoři z ODS svou dlouho ohlášenou ústavní stížnost na Lisabonskou reformní smlouvu EU předloží v úterý 29. září. ČTK to řekl jeden z iniciátorů stížnosti Jiří Oberfalzer. Senátoři podle něj dodrží termín, který si stanovili, kritika za zdržování ratifikace smlouvy je neovlivnila.

Ze zdržování a obstrukcí obviňovali kritiky smlouvy nejen čeští zastánci rychlého přijetí tohoto dokumentu, který má určit pravidla budoucího unijního fungování, ale také evropští politici. Naposledy kritizovali Česko za protahování ratifikace Lisabonské smlouvy představitelé několika členských států EU na čtvrtečním summitu v Bruselu. I když ji obě komory parlamentu schválily, prezident Václav Klaus se rozhodl vyčkat na případné vyjádření Ústavního soudu ohledně nového podnětu senátorů.

Senátory k rychlejšímu podání stížnosti vybídla také česká vláda. Odkládání konce ratifikačního procesu by podle kabinetu mělo negativní dopad na pozici a vliv ČR v rámci EU. Pokud by Česko podle diplomatů smlouvu neratifikovalo do poloviny října, nemělo by prý jistého svého eurokomisaře.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek