Exministr Pavel Svoboda je lidoveckým kandidátem do Evropské komise

22.09.2009
čtk

Lidovci dnes představili svého kandidáta, který by měl nahradit Vladimíra Špidlu na postu českého Eurokomisaře. Je jím jmenovec lidoveckého lídra, Pavel Svoboda, bývalý ministr – šéf legislativní rady vlády.

Lidoveckým kandidátem na českého zástupce v Evropské komisi je někdejší ministr Pavel Svoboda, nynější místopředseda strany. Novinářům to dnes řekl předseda lidovců Cyril Svoboda, podle kterého je jeho jmenovec, který kandidaturu přijal, odborníkem v oblasti evropské problematiky.

Dle svého předsedy diskutovali lidovci i o dalších jménech, například někdejším kandidátovi na prezidenta Janu Švejnarovi, který však nabídku koncem srpna odmítl. Vedení strany dnes vyvolalo nové hlasování, ve kterém místopředsedu strany podpořila jasná většina.

Podle Cyrila Svobody v tuto chvíli nelze hovořit o širší shodě pro osobu budoucího eurokomisaře. Buď přijdou politické strany se svými návrhy, bude se o nich jednat a přesvědčíme o nejlepším kandidátovi jeden druhého, anebo to rozhodne vláda sama o sobě, vysvětlil předseda KDU-ČSL. Jeho strana je prý pro zahájení debaty, a proto nabízí vážného kandidáta. Švejnar ji podle dřívějších Svobodových vyjádření odmítl z obavy, že by se stal předmětem tahanic politických stran před tehdy plánovanými předčasnými volbami.

Pavel Svoboda byl od ledna do května letošního roku ministrem a předsedou legislativní rady vlády v koaliční vládě premiéra Mirka Topolánka. V letech 2004 až 2006 působil jako náměstek ministra zahraničních věcí, do ledna 2009 byl stálým představitelem ČR u Rady Evropy. Svoboda vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, kde od roku 1991 působí jako docent v oboru evropské práva. Letos v květnu byl zvolen místopředsedou KDU-ČSL.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek