Mora: K hájení českých zájmů je zásadní vlastní Komisař

22.09.2009
Euroskop

Hospodářská komora ČR uspořádala v pondělí rámci projektu podporovaném Odborem informování o evropských záležitostech Úřadu vlády konferenci na téma prosazování zájmů českých podnikatelů ve strukturách EU. Pozvání na debatu přijalo šest českých europoslanců, náměstek ministra pro evropské záležitosti Marek Mora, představitelé podnikatelských reprezentací v Bruselu a čeští zástupci v Evropském hospodářském a sociálním výboru (EHSV).

Na úvod zdůraznil prezident Hospodářské komory Petr Kužel potřebu změnit vztah českých podnikatelů k Evropskému parlamentu. Poukázal na červnový výzkum uskutečněný v rámci projektu, v kterém třetina podnikatelů tvrdila, že je evropská legislativa neovlivňuje. A pokud je ovlivňuje, považuje většina podnikatelů její vliv za negativní.

Ve skutečnosti polovina zákonů schvalovaných v českém parlamentu vychází z evropské legislativy. Cílem projektu „Prosazování zájmů českých podnikatelů ve strukturách EU proto je informovat podnikatele o možnostech jejich zapojení do tvorby evropské legislativy.

V hlavním bloku představili europoslanci Milan Cabrnoch, Jiří Havel, Vladimír Remek, Libor Rouček, Oldřich Vlasák a Jan Zahradil svou činnost a plány pro nadcházejí funkční období v Evropském parlamentu. Kromě Jiřího Havla patřili všichni mezi europoslance zvolené již pro druhé období a mohli tak poukázat i na své zkušenosti z předcházejícího působení v Bruselu.

Marek Mora přiblížil možnosti prosazování českých zájmů v průběhu celého procesu schvalování evropské legislativy. Legislativní proces zahajuje Komise, která přináší legislativní návrhy. Komise je jedinou evropskou institucí, která má pravomoc stanovovat agendu, a proto je důležité trvat na udržení českého eurokomisaře s významným portfoliem a jeho kabinetu. Kabinet komisaře představuje důležitý styčný bod pro komunikaci s národními státy, a je nevýhodou, že v současnosti v Komisi nepůsobí žádný český ředitel kabinetu, řekl Mora.

V druhé fázi jedná o navrhované legislativě Rada ministrů. Není jednoduché hájit v ní české zájmy, jelikož je obtížné i samotné stanovení národních zájmů. Zájmy různých skupin jsou rozdílné a zástupci v Radě musí zvolit, které zájmy jsou pro ČR zásadní. Úspěšně se podařilo české zájmy sjednotit v případě energeticko-klimatického balíčku nebo jednání o emisích CO2 z aut.

V diskusní části se podnikatelé dotazovali na projednávání revize směrnice o pozdních platbách (zavazuje státní správu proplatit faktury do 60 dní a stanovuje postihy při prodlení), podporu malých a středních podniků v Evropě, sociální aspekty vztahující se k osobám samostatně výdělečně činným a bezpečnostní průkaz pro volný pohyb služeb.

Nejdelší a nejvzrušenější debata vyvstala k otázce evropských dotací. Naprostá většina zúčastněných se připojila k názoru, že dotace pokřivují přirozené tržní působení a představují nevhodný nástroj k podpoře podnikání. Nicméně přesto bychom měli získat z dotací maximální možný prospěch pro české podnikatele, jelikož jejich zrušení je politicky neprosaditelné a tudíž nereálné.

Na závěr představili svou činnost na evropské úrovni zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR, České podnikatelské reprezentace v Bruselu (CEBRE) a dva čeští členové Evropského hospodářského a sociálního výboru.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek