Svobodní: Česko o eurokomisaře nepřijde

30.09.2009
čtk

Euroskeptická Strana svobodných občanů odsoudila úterní vyjádření předsedy ODS Mirka Topolánka, že pokud Česko neratifikuje lisabonskou smlouvu, zřejmě přijde o zástupce v Evropské komisi. Zároveň vyzvali prezidenta Václava Klause, aby nepodléhal tlaku EU a dokument nepodepisoval.

Ústavní soud nyní posuzuje stížnost skupiny senátorů, včetně zástupkyně Svobodných Liany Janáčkové, na nesoulad lisabonské smlouvy s českým ústavním právem. Do jeho rozhodnutí nesmí prezident Václav Klaus ratifikační proces dokončit.

Topolánek v úterý po setkání s předsedou Evropské komise José Barrosem řekl, že soud by ještě teoreticky mohl rozhodnout tak rychle, aby prezident měl šanci podepsat smlouvu v termínu. Pokud by ale senátoři přišli s další stížností, Česko by se podle něj vystavilo vážnému riziku, že o post komisaře přijde. Topolánek ve svém prohlášení také spojil s ratifikací dokumentu svou politickou budoucnost.

Svobodní dnes uvedli, že se Topolánek připojil k nemístnému vyhrožování České republice ze strany EU. Pan Topolánek zjevně upřednostňuje osobní zájem a přidal se k nejpokleslejším vyděračům tvrdí předseda strany Petr Mach. To, co předvádí EU a pan Topolánek, je ubohé, doplnil s tím, že Češi nemusí mít z EU strach. Podle Svobodných nemá vyhrožování, že ČR přijde o komisaře, oporu v základních smlouvách unie.

Smlouva z Nice, podle níž se EU až do schválení lisabonské smlouvy všemi státy řídí, stanovuje, že pokud počet členských států dosáhne 27, bude mít nově sestavená Evropská komise méně členů než států unie. Smlouva nicméně neurčuje, kolik bude mít komise členů.

Česko je společně s Polskem a s Irskem poslední zemí unie, která dosud lisabonskou smlouvu neratifikovala. V Irsku se rozhodne koncem tohoto týdne v opakovaném referendu a pokud jím dokument projde, zřejmě ho podepíše i polský prezident Lech Kaczyński.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek