Zelení podpoří nominaci Švejnara na eurokomisaře

30.09.2009
čtk

Zelení podporují na post eurokomisaře ekonoma Jana Švejnara. Novinářům to řekl předseda SZ Ondřej Liška. Neúspěšný kandidát loňských prezidentských voleb je vedle dosavadního českého zástupce v Evropské komisi Vladimíra Špidly také favoritem ČSSD.

Podle místopředsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky uvažuje ČSSD o dvou jménech – Špidlovi a Švejnarovi. Jeho strana nyní čeká, jaké informace z Bruselu přiveze předseda strany Jiří Paroubek. Sobotka očekává, že o novém zástupci v EK bude politická scéna jednat dva týdny.

Občanští demokraté uvažují o nominaci vicepremiéra Alexandra Vondry. S podporou někdejších koaličních partnerů ale podle bývalého šéfa zelených Martina Bursíka počítat nemohou. ODS může zapomenout, že bychom podpořili Vondru, až příliš dá na vliv lobbistů, uvedl na tiskové konferenci zelených.

Švejnar je podle SZ vysoce kvalifikovanou osobností s mezinárodním uznáním a respektem. O podpoře ekonoma, který žije ve Spojených státech, původně jednali i lidovci. Nakonec však nominovali svého místopředsedu Pavla Svobodu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek