ČSSD navrhne na post eurokomisaře Špidlu

01.10.2009
čtk

Polský list Rzeczpospolita spekuluje, zda Česká republika nezíská silný post eurokomisaře pro energetiku za podpis českého prezidenta Václava Klause pod lisabonskou smlouvu.

List připomíná, že stoupenci euroskeptického prezidenta Klause se obrátili na ústavní soud se žádostí o přezkoumání lisabonské smlouvy, která reformuje fungování rozšířené Evropské unie. Ale i když se ukáže, že dokument není v rozporu s českou ústavou, není jasné, jak se zachová Klaus.

Vyjednávací pozice ČR posílila

Jsem naprosto přesvědčený, že kdyby byl Klaus připraven prodat podpis za důležitého eurokomisaře, například pro energetiku nebo dopravu, Češi ho dostanou, řekl deníku Rzeczpospolita analytik Piotr Maciej Kaczyński z bruselského Střediska pro výzkum evropské politiky (CEPS). Podobného názoru je i Ramon Pacheco Pardo z londýnské King´s College. Vyjednávací pozice Čechů se výrazně posílila. Bez problémů dostanou, co chtějí, tvrdí.

O lisabonské smlouvě budou v pátek podruhé hlasovat v referendu voliči v Irsku. Pokud ji schválí, posledními dvěma zeměmi, jež ratifikaci dokumentu nedokončily, budou Polsko a Česko, kde se čeká na podpis prezidentů. Polský prezident Lech Kaczyński již několikrát řekl, že lisabonskou smlouvu podepíše, až ji schválí Irové. V České republice bude ještě třeba čekat na rozhodnutí ústavního soudu.

Pokud Česká republika ratifikaci nedokončí do konce tohoto roku, bude unie nadále fungovat podle pravidel obsažených ve smlouvě z Nice. Podle nich musí být počet komisařů od letoška nižší, než je počet členských států, v Evropské komisi by tak mělo být nejméně o jednoho člena méně. V Bruselu se nikdo netají s tím, že zemí, která o tento post přijde, bude Česká republika, píše Rzeczpospolita.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek