Fischer: Vláda o českém eurokomisaři rozhodne do 20. října

01.10.2009
čtk

O jménu nového českého zástupce v Evropské komisi rozhodne vláda zřejmě do 20. října. Po setkání s kandidátem KDU-ČL na tento post Pavlem Svobodou to řekl premiér Jan Fischer. Kandidáty navrhly také další české politické strany. Premiér Fischer ale zdůraznil, že to bude vláda, která o jméně budoucího eurokomisaře rozhodne.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek ve středu v Bruselu oznámil, že jeho strana podporuje stávajícího komisaře Vladimíra Špidlu, o vlastních jménech uvažuje i ODS. Média spekulují o bývalém vicepremiéru Vondrovi a předsedoci ODS Mirku Topolánkovi. Ten ale ambice popírá.

Bývalý šéf legislativní vládní rady Svoboda si nemyslí, že je v boji o nominaci bez šance. Prvoplánově by se dalo říci, že když se dva perou, tak se třetí může smát. Otázka je, jestli se dva perou, poznamenal.

Svoboda seznámil Fischera se svými odbornými i jazykovými předpoklady a vypočítal, která portfolia by mohl zastávat. Nejsem žádná evropská rychlokvaška, řekl novinářům. Připomněl, že se v minulosti odborně zabýval otázkami evropského trhu, hospodářské soutěže, ale také otázkami vzdělávání či spravedlnosti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek