Klaus potvrdil, že chce výjimku z listiny práv ve smlouvě EU

09.10.2009
čtk

Prezident Václav Klaus potvrdil, že žádá trvalou výjimku z listiny základních svobod v Lisabonské smlouvě. Obává se, že listina by mohla prolomit takzvané Benešovy dekrety. Jeho obavy se tak patrně týkají možných majetkových nároků občanů bývalého Československa odsunutých po druhé světové válce.

(Lisabonská smlouva) povede k ohrožení právní jistoty občanů a stability vlastnických vztahů v naší zemi, prohlásil Klaus. Podle něj to je důsledek začlenění listiny základních práv do textu smlouvy.

Evropský soudní dvůr bude podle Klause posuzovat soulad právních zvyklostí s listinou. To umožní obcházet české soudy a uplatňovat například majetkové požadavky osob vysídlených po druhé světové válce přímo u soudního dvora Evropské unie, řekl prezident.

Klaus dále vyjádřil přesvědčení, že je možné výjimku podobnou té, kterou si už během projednávání textu smlouvy vyjednaly Británie a Polsko, prosadit. Dá se to podle něj vyřešit poměrně rychle, byť nestandardním postupem.

Zdůraznil také, že jeho požadavek nemá nic společného se stížností skupiny senátorů na Lisabonskou smlouvu, kterou nyní projednává Ústavní soud. Až do rozhodnutí soudu Klaus nemůže dokument ratifikovat.

Prezident rovněž kritizoval švédského premiéra a předsedu Evropské rady Fredrika Reinfeldta za to, že ve čtvrtek jako první o jeho požadavku na doplněk lisabonské smlouvy informoval média. Reinfeldt to udělal po telefonátu s Klausem, obsah rozhovoru ale byl podle prezidenta důvěrný.

Prohlášení prezidenta republiky Václava Klause k ratifikaci Lisabonské smlouvy

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek