Klaus své návrhy k Lisabonu nekonzultoval s vládou ani diplomaty

09.10.2009
čtk

Prezident Václav Klaus podle všeho s českou vládou ani diplomacií nekonzultoval své požadavky ohledně dodatečných poznámek k Lisabonské smlouvě reformující EU. Premiér Jan Fischer ani ministr zahraničí Jan Kohout k věci neznají žádné podrobnosti. Podle švédského premiéra a předsedy Evropské rady Fredrika Reinfeldta požaduje Klaus před podepsáním smlouvy to, aby byla ke smlouvě připojena poznámka týkající se listiny základních práv.

Kabinet podrobnosti k tomu rozhovoru nemá. Já jsem připraven tu věc analyzovat a posléze k tomu zaujmout stanovisko, řekl novinářům premiér Jan Fischer po setkání s lídry českých politických stran k mandátu své vlády. O Klausových požadavcích s nimi nehovořil.

Hrad požadavky dosud nijak nekomentoval, proto ani není známo, čeho se má poznámka týkat. Bez znalosti podrobností ohledně podstaty a formy zvažovaného prohlášení se neumím a nemohu kvalifikovaně vyjádřit, prohlásil šéf české diplomacie Kohout, jehož vyjádření zprostředkoval ČTK mluvčí Milan Řepka.

Rzeczpospolita: Klaus chce znemožnit majetkové nároky sudetských Němců

Polský list Rzeczpospolita s odvoláním na zdroj z Klausova okolí napsal, že český prezident chce dodatkem k Lisabonské smlouvě znemožnit obnovení majetkových nároků poválečných vysídlenců z někdejšího Československa. Podle hlavy českého státu prý může právě listina základních práv otevřít cestu k majetkovým požadavkům na území bývalých Sudet, odkud byli po druhé světové válce odsunuti Němci.

V tuto chvíli nevím, jestli by to znamenalo otevřít znovu celý proces ratifikace. Pokud ano, bylo by to špatně. Pokud ne, bylo by to akceptovatelné, řekl ke Klausovu postupu předseda ČSSD Jiří Paroubek. Dodal, že čeká na právní analýzu.

Švédský premiér včera uvedl, že mu Klaus svoje nové stanovisko sdělil během telefonického rozhovoru. S prezidentem se podle serveru www.euro.cz chtěla osobně týž den setkat i švédská ministryně pro EU Cecilia Malmströmová, prý kvůli pracovním povinnostem se setkání neuskutečnilo. Situaci v Česku dnes mapuje předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek, podle něhož si případné Klausovy dodatečné požadavky musí Česká republika vyřešit nejdřív interně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek