Přibáň: Česko za „vydírání EU“ zaplatí vysokou cenu

13.10.2009
čtk

Za bezprecedentní zneužití ratifikačního procesu označil požadavek českého prezidenta Václava Klause na výjimku z lisabonské smlouvy profesor právnické fakulty na univerzitě v Cardiffu Jiří Přibáň. Podle něj je Česká republika kvůli Klausově postupu nečitelná a zaplatí za toto „vydírání Evropské unie“ vysokou cenu. Přibáň ale nepovažuje za pravděpodobné, že by Klaus mohl odkládat ratifikaci až do května a umožnit tak britským konzervativcům, aby po předpokládaném vítězství v britských volbách vyhlásili o „Lisabonu“ referendum.

To, čeho jsme svědky, odporuje jakýmkoli ústavním zvyklostem a jakékoli interpretaci ústavy… Je to v ostrém rozporu s vlastními kroky prezidenta Klause a především v rozporu s ústavou České republiky, řekl ČTK Přibáň. Je to závažné a bezprecedentní zneužití ratifikačního procesu. ¨

Česká diplomacie a česká zahraniční politika tak přestávají být čitelné, zdůraznil. Smlouvu vyjednala vláda, schválil ji parlament a najednou Česká republika říká, že nesouhlasí s tím, co schválila a chce další ústupky.

Za toto vydírání Evropské unie a partnerských zemí Česká republika zaplatí vysokou cenu. Je to situace, na kterou se nezapomíná a kterou nám samozřejmě v budoucnu připomenou, řekl Přibáň, který je z Česka. Podle něj není unie organizací, která by trestala, ale na hlas České republiky bude brán mnohem menší zřetel.

Když něco Česká republika říká, tak se vlastně neví, jestli to platí, nebo neplatí… a že vlastně nějaké ústavní procedury nehrají podstatnou roli, dodal. Podle něj to souvisí i se špatným politickým étosem v ČR, kde se něco řekne a pak se to nedodrží.

Přibáň také upozornil, že není jasné, jestli partneři v Evropské unii takto za minutu dvanáct na české požadavky přistoupí. Jestli na něco přistoupí, tak to bude maximálně nějaká politická deklarace, řekl. ¨

Skepticky se vyjádřil k irské variantě, tedy, že by záruky požadované Klausem byly po schválení na summitu EU připojeny ke smlouvě o přistoupení Chorvatska. Zdůraznil, že Irové tuto možnost dostali kvůli výsledku prvního referenda. U nás je to z titulu jednoho ústavního činitele, který se staví proti parlamentu i proti vládě, řekl. Vyjednávací pozice vlády v Bruselu je mnohem slabší než u Irů a je otázka, jestli na to bude Evropská unie slyšet. ¨

V Británii i v Bruselu se spekuluje o tom, že Klausovo oddalování ratifikace souvisí se slibem šéfa britských konzervativců Davida Camerona uspořádat o lisabonské smlouvě referendum po vítězných volbách. Ty budou s největší pravděpodobností v květnu. Všechny průzkumy ukazují na vítězství konzervativců i na to, že v případném referendu by byla smlouva odmítnuta.

Přibáň pochybuje, že by Klaus mohl přicházet s dalšími podmínkami až do května. Podle něj přijde brzy výnos ústavního soudu o podnětu skupiny senátorů. Potom bude vlastně každá další obstrukce chápaná jako těžká ústavní krize, zdůraznil. Připustil ale, že z české strany je těžké něco předvídat s jistotou. Kdyby se mě někdo před týdnem zeptal, jestli je možné, aby si prezident kladl pro ratifikaci další podmínky, tak se mu vysměju a řeknu mu, že to je možné v orientálních despociích, ale ne v ústavním státu, řekl Přibáň. ¨

Pokud jde o konzervativce, myslí si, že jde především o politickou a předvolební rétoriku zaměřenou na euroskeptické voliče. Zdůraznil, že z právního hlediska je obtížné již provedenou britskou ratifikaci zpochybnit.

Někteří právníci radící toryům podle něj tvrdí, že je možné smlouvu vzít zpět, pokud ještě v jiných zemích ratifikace neskončila. Ale dosud nikdo nic takového neudělal a byla by to úplně nová situace, kterou by Cameron asi obtížně zdůvodňoval i z hlediska britského práva, řekl Přibáň.

Další právníci říkají, že to možné není, dodal. Cameron by pak jako nový premiér nemohl smlouvu vzít zpět, ale vypovědět ji jako každou jinou mezinárodní smlouvu. To by ale pro Británii mělo fatální důsledky, protože by to znamenalo vystoupení z Evropské unie, řekl Přibáň.

Kdyby něco takového udělal, bylo by to zcela bezprecedentní a vyvolalo by to opravdu zemětřesení na britské politické scéně. Přibáň si myslí, že konzervativci spíš počítají s tím, že smlouva bude do voleb ratifikovaná a potom se budou prezentovat jako strana, která vyjednává ostře v Bruselu a ne jako strana, která by chtěla potopit lisabonskou smlouvu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek