Francie: Nové jednání o „Lisabonu“ je vyloučené

15.10.2009
čtk

Za vyloučené označil včera francouzský ministr zahraničních věcí Bernard Kouchner jakékoli obnovené jednání o lisabonské smlouvě, které by vyžadovalo novou ratifikaci dokumentu státy sedmadvacítky.

Kouchner tak reagoval na požadavek českého prezidenta Václava Klause, který v rámci smlouvy upravující fungování Evropské unie žádá pro Česko výjimku z Charty základních práv, neboť se jinak obává vznášení majetkových nároků sudetských Němců vysídlených z Československa po druhé světové válce.

Postoj Francie a všech partnerů, kteří se až dosud vyjádřili, je jasný: veškerá obnovená jednání o smlouvě, která by byla spojena s novou ratifikací v sedmadvacítce, jsou vyloučena, řekl podle agentury AFP Kouchner.

Švédské předsednictví Evropské unie, zástupci EU a české vlády mají podle něj najít způsob, jak otázku výjimky ze smlouvy vyřešit. Mělo by to být možné mezi partnery, poněvadž sám český premiér potvrdil, že otázka, kterou vznesl prezident Klaus, vzala při vyjednávání smlouvy v potaz jeho vláda, řekl Kouchner, podle kterého by bylo chybou znovu podstoupit vyjednávací byrokratický maraton.

Česko je poslední zemí, která dokument neratifikovala. Lisabonskou smlouvu sice schválily obě komory parlamentu, k završení ratifikace je ovšem zapotřebí podpis prezidenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek