The Guardian: Nejistota v Praze i Bruselu kolem Klausových úmyslů

15.10.2009
čtk

V Praze i v Bruselu panuje nejistota o tom, co prezident Václav Klaus s Lisabonskou smlouvou zamýšlí, zda si chce zachovat tvář nebo zabránit její ratifikaci. Napsal dnes britský list The Guardian v rozsáhlém materiálu věnovaném kontroverzím kolem jednání českého prezidenta. Podle irského ministra zahraničí Micheála Martina ale Česká republika smlouvu ratifikuje s dostatečným předstihem před britskými volbami příští rok na jaře.

Britští konzervativci totiž slíbili, že když vyhrají volby a smlouva nebude ratifikovaná ve všech zemích, tak o ní vyhlásí referendum. The Guardian dnes také napsal, že v Evropě s Klausem sdílí pohrdání Lisabonskou smlouvu právě jen šéf konzervativců David Cameron. Klaus je také jediný ze středoevropských vůdců, který dává přednost (ruskému premiérovi) Vladimiru Putinovi před (předsedou EK) Josém Barrosem, dodal The Guardian.

V Praze i Bruselu se liší názory na to, co Klaus zamýšlí. Je notoricky nepředvídatelný. Usiluje o řešení na summitu koncem října, kterým by si zachoval tvář? Nebo jsou jeho požadavky záměrně maximalistické, aby nemohly být splněny a smlouva zůstala neratifikovaná, ptá se britský list.

Pokud podle očekávání Ústavní soud zamítne námitky proti smlouvě a Klaus bude nadále odmítat připojit svůj podpis, mohla by nastat ústavní krize, uvedl The Guardian. Mohlo by dojít na ústavní žalobu nebo by mohl být prohlášen za neschopného plnit své povinnosti a suspendován. Každá z těchto možností si ale vyžádá hodně času a Lisabonská smlouva bude vystavena riziku britského referenda, dodal list.

Podle listu The Irish Times ale irský ministr zahraničí Martin ve Washingtonu ve středu vyjádřil přesvědčení, že smlouva bude v ČR včas ratifikována. Při vystoupení v European Institute Micheál Martin zdůraznil, že Evropská unie by se do vývoje neměla vměšovat. V České republice najdou řešení, řekl Martin. Jeho země začátkem října smlouvu v referendu napodruhé schválila a ponechala ČR jako poslední stát v EU, který ji neratifikoval.

Podle něj mají Češi dost času, aby celou věc vyřešili do britských voleb. Konzervativní strana má jasný názor, že by mělo být referendum, řekl Martin. Ale nastupující vlády také dodržují dohody dohodnuté před jejich nástupem, dodal. V Británii Lisabon ratifikoval parlament.

Izolován na Pražském hradě a obklopen přikyvovači Klaus podnikl jednočlenné tažení za likvidaci lisabonské smlouvy, které by Evropu zastavilo, uvedl The Guardian.

Všiml si také, že k Václavu Klausovi, který stojí sám mezi Evropou a budoucností, se jen těžko dostává. Minulý týden byl v Albánii, tento týden je v Rusku – český prezident mizí právě v době, kdy zbytek Evropy tančí podle jeho písničky, uvedl deník. Být v centru kontroverze mu přináší potěšení. Ale zdá se, že nyní ho víc zajímá prodávat svůj traktát o popírání klimatické změny.

Pět dní také odmítal vzít telefon švédskému premiérovi Fredriku Reinfeldtovi. Český premiér Jan Fischer má ještě méně záviděníhodný úkol – hrát roli vyjednávače mezi Klausem a zbytkem evropských představitelů. Ale ani jemu Klaus nevěnuje čas. Fischer připustil, že se mu jen podařilo ho dostat na chvíli k telefonu, ale ne si s ním dohodnout schůzku, napsal The Guardian.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek