Špidla: ČR se kvůli lisabonské smlouvě ocitá v izolaci

17.10.2009
čtk

Zdržování ratifikace lisabonské smlouvy Českou republiku vhání do izolace v Evropské unii a oslabuje její bilaterální vztahy s evropskými zeměmi. Dnes na to upozornil eurokomisař a bývalý premiér Vladimír Špidla. Lisabonská smlouva o reformě EU dosud nebyla v Česku jako jediné členské zemi EU ratifikována kvůli chybějícímu podpisu prezidenta Václava Klause.

Evropský komisař uvedl, že současná situace oslabuje nejen vztahy Česka k unii jako celku, ale i vztahy k jednotlivým členským státům. Takže když pak potřebujete v něčem vyjednávat, něčeho dosáhnout, tak nemáte spojence, konstatoval.

To je podle něj nyní vážnější problém než otázka, zda Česko za trest přijde o svého eurokomisaře. Špidla tvrdí, že v evropských institucích tuto otázku výslovně nikdo neklade a podtrhl, že každý politický vývoj a každý politický čin má svou dynamiku. Jestliže 26 zemí ratifikovalo, tak teď nás ta dynamika spojená s námi izoluje. A musím říct, že nás to izoluje docela výrazně, potvrdil.

Projekt Evropské unie by se však při neratifikování Lisabonu podle Špidly nezastavil a pokračoval by na základě smlouvy z Nice z roku 2000. A smlouva z Nice předpokládá, že bude o jednoho komisaře méně, připustil.

Špidla, který se dnes v německém Heidelbergu účastní Česko-německého diskusního fóra jako jeho hlavní host, vyjádřil přesvědčení, že nemůže vyvstat debata o možném prolomení takzvaných Benešových dekretů. Vyloučil, že by bylo právně možné vracet majetek zabavený po 2. světové válce československým Němcům, jak se v souvislosti s lisabonskou smlouvou a evropskou chartou lidských práv obává česká hlava státu. Lisabonská smlouva s tím nesouvisí z žádného hlediska, řekl Špidla.

Údajně nezná jméno jediného právníka, který by na základě právní analýzy Klausovy argumenty podpořil. Ty argumenty jsou falešné a prázdné, sáhl Špidla k údajně typickému Klausovu slovníku.

Stejný názor má sociálnědemokratický (SPD) poslanec Spolkového sněmu Gert Weisskirchen, který dnes řekl, že právní situace je naprosto jasná: Nemůže nastat žádná restituce.

Evropský komisař pro sociální věci se nedomnívá, že by česká pozice v EU zůstala dlouhodobě oslabená i v případě, že by Klaus reformní smlouvu ještě do konce roku ratifikoval. Jistěže určité oslabení by po určitou dobu přetrvávalo, ale pak by určitě vymizelo, uzavřel.

Weisskirchen vyjádřil přesvědčení, že ratifikační proces bude i v Česku brzy dokončen, protože jinak by země uškodila sama sobě. Nedokážu si představit, že mezi českou elitou existuje někdo, kdo chce škodit Česku, řekl poslanec, který je rovněž šéfem Česko-německého diskusního fóra.

Vrcholní němečtí politici se k váznoucí české ratifikaci dosud přímo nevyjadřovali. Podle Weisskirchena by totiž bylo chybou, kdyby se na českého prezidenta z vnějšku vyvíjel nátlak. Česká debata je dost silná na to, aby si vyřešila vlastní konflikty, tvrdí. Němečtí politici prý s velkým respektem sledují, jak se česká debata odvíjí. A ona se odvíjí dobře, je přesvědčen německý poslanec.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek