Fico chce také výjimku z LS. Jinak českou zablokuje

19.10.2009
čtk

Pokud se Českem prosazovaná výjimka z Lisabonské smlouvy kvůli nedotknutelnosti Benešových dekretů nebude týkat i Slovenska, Bratislava ji zablokuje. Slovenský premiér Robert Fico tak potvrdil dřívější vyjádření šéfa slovenské diplomacie Miroslava Lajčáka. Evropská komise novou situaci nechtěla komentovat.

Máme jen dvě možnosti. Buď budeme v Evropské radě vetovat český návrh, nebo budeme trvat na tom, aby se vztahoval i na Slovensko, řekl Fico ve videokomentáři na svém webu. Benešovy dekrety jsou podle slovenského premiéra trvalou součástí českého i slovenského právního řádu. Některé z dekterů upravovaly vyvlastnění majetku Němcům a Maďarům odsunutým z Československa.

Fico obhajoval postoj Bratislavy obavou z toho, že by dektery na Slovensku mohly být napadeny, když zde budou na rozdíl od České republiky požívat nižší politickou ochranu. Vláda podle Fica Lisabonskou smlouvu nadále podporuje. Slovensko bude jednat tak, aby neohrozilo konečnou ratifikaci smlouvy, ale ani oprávněné zájmy země související s nedotknutelností a nezměnitelností Benešových dekretů, uzavřel Fico.

Slovensko zaskočilo Švédsko i EU

Měl jsem dojem, že Slovensko dokončilo ratifikaci Lisabonské smlouvy, uvedl šéf švédské diplomacie Carld Bildt. Výroky slovenských činitelů ale přesně nezná. Jde prý zřejmě o případné budoucí úpravy smlouvy, které podle něj nyní patrně nejsou na pořadu dne.

Podle mluvčího EK Johannese Laitenbergera proces formulování případné žádosti o výjimku teprve v ČR běží. Uvidíme, k jakým závěrům Česká republika dospěje, řekl. Reagoval tak na dotaz, zda se Komise nebojí laviny dalších žádostí.

K slovenským požadavkům se nechtěl vyjádřit ani šéf EK José Barroso. Nebudu to komentovat… Znáte můj postoj. Všechny členské země nyní schválily Lisabonskou smlouvu demokraticky ať už referendem v Irsku, nebo parlamentem, řekl obecně. Doufám, že už nebudou kladeny žádné další umělé překážky bránící dokončení ratifikačního procesu, dodal s tím, že unie smlouvu potřebuje, a to co možná nejdříve.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek