EU chce po Klausovi záruky, Benešovy dekrety ve výjimce nebudou

26.10.2009
čtk

Evropská Unie chce záruky, že prezident Václav Klaus podepíše lisabonskou smlouvu, pokud unievyhoví jeho požadavku a udělí Česku výjimku z Listiny základních práv. Vyplývá to z dnešního jednání šéfů diplomacií zemí EU v Lucemburku. Případný podpis českého prezidenta se však odvíjí i od rozhodování českého ústavního soudu, který v úterý začne projednávat stížnost části senátorů na Lisabon. Klaus přitom nemůže smlouvu reformující EU podepsat, dokud soud nevynese konečný verdikt.

Na to, abychom udělali jakýkoli ústupek, musíme mít garance, že podepíše, řekla dnes na závěr prvního dne zasedání švédská ministryně pro evropské záležitosti Cecilia Malmströmová, jejíž země v tomto pololetí EU předsedá.

Na začátku jednání se zdálo, že cestu k případnému kompromisu by mohl zkomplikovat odpor Maďarska. Maďarský ministr zahraničí Péter Balázs totiž pohrozil, že Budapešť zablokuje jakoukoli výjimku, v níž budou výslovně uvedeny Benešovy dekrety, na jejichž základě v někdejším Československu po 2. světové válce přišli o majetek vystěhovaní sudetští Němci a část maďarské menšiny. Klaus přitom původně žádal o výjimku právě kvůli obavám z případných majetkových nároků sudetských Němců.

Zmínku o dekretech bývalého československého prezidenta Edvarda Beneše však podle ministra Štefana Füleho česká výjimka obsahovat nebude. V našem návrhu se nebudeme odvolávat na žádnou konkrétní část naší legislativy, řekl. Později upřesnil, že měl na mysli právě Benešovy dekrety.

Otázkou zůstává, jaký postoj zaujme Slovensko. Jeho premiér Robert Fico požadoval pro svou zemi rovněž výjimku, spojoval ji však stejně jako Klaus s Benešovými dekrety. Pokud by ji získali jen Češi a Slováci ne, Bratislava by byla údajně připravena dohodu vetovat. Dnešní slova slovenského ministra zahraničí Miroslava Lajčáka jsou však o poznání méně jasná. Podle něho chce mít Slovensko stejnou právní ochranu jako Česká republika. Ministr však odmítl upřesnit, zda to znamená, že na nadcházejícím summitu bude Bratislava bojovat o stejnou výjimku jako Praha. Nemá smysl o tom teď spekulovat, poznamenal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek