DS chce vstoupit do spolku evropských nacionalistických stran

29.10.2009
čtk

Krajně pravicová Dělnická strana (DS) chce vstoupit do Spolku evropských národních stran, které založilo maďarské nacionalistické Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) spolu s dalšími čtyřmi ultrapravicovými partajemi z Itálie, Francie, Švédska a Belgie. ČTK o tom dnes informoval člen představenstva DS Martin Zbela.

Dělnická strana na včerejším jednání předsednictva strany přijala usnesení, že bude usilovat o členství ve Spolku evropských národních hnutí, uvedl Zbela v tiskovém prohlášení. DS chce podle něho využít kontaktů s francouzskou Národní frontou, která je členem spolku. Předseda strany Tomáš Vandas totiž v minulosti osobně jednal s šéfem Národní fronty Jeanem-Mariem Le Penem, napsal Zbela.

Nejvyšší správní soud má přitom v současnosti na stole v pořadí již druhý vládní návrh na zrušení DS. Kabinet se v návrhu snaží mimo jiné prokázat propojení strany s neonacistickými skupinami, jako je Národní odpor nebo Autonomní nacionalisté. Prvnímu návrhu, který podala již předchozí vláda Mirka Topolánka, Nejvyšší správní soud nevyhověl. Návrh podle soudu neobsahoval dostatek argumentů pro tak závažný zásah, jako je zrušení strany a podle řady expertů byl odbytý.

Součástí spolku se vedle Jobbiku a francouzské Národní fronty stalo i italské neofašistické Sociální hnutí – Tříbarevný plamen, švédští Národní demokraté a belgická Národní fronta. Zájem o připojení již vyjádřila Britská národní strana a aliance také vyjednává se Svobodnou stranou Rakouska, oznámil minulý týden Jobbik.

Politické prohlášení aliance, kterou krajně pravicové strany podepsaly, obsahuje devět bodů. Nacionalisté chtějí ustavit Evropu ze svobodných, nezávislých a rovnoprávných národů. Zároveň odmítají všechny podněty vedoucí k vytvoření federálního státu. Hnutí také chce chránit Evropu před hrozbou terorismu a náboženského, politického, ekonomického nebo finančního imperialismu.

Hlavním poselstvím je podle Jobbiku prohlášení, že euroskeptické strany nejsou proti Evropě. Nabízejí prý alternativu spolupráci, která umožní národům vlastní vládu na vyhovující úrovni. Hnutí bude prosazovat práva jednotlivých zemí a jeho důležitý význam bude spočívat také v tom, že ukáže, že nacionalismus nevede k válkám, prohlásil dříve místopředseda francouzské Národní fronty Bruno Gollnisch. Podle Jobbiku by se měla aliance stát oficiální evropskou stranou na národní úrovni, která by byla zaregistrována například ve Štrasburku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek