Lisabon: Rozhodnutí o české výjimce padne u večeře

29.10.2009
čtk

Trvalá výjimka z Listiny základních práv Evropské unie pro ČR má být domluvena při dnešní večeři lídrů sedmadvacítky, řekly ČTK diplomatické zdroje. Švédskem předjednaný text má představovat závěr dvoudenního summitu EU, který v Bruselu začne v dnes podvečer. Jde o právnický text, jenž na Česko rozšíří už existující výjimku, kterou si dříve v rámci lisabonské smlouvy o reformě EU vyjednaly Polsko a Británie.

Český prezident Václav Klaus požadavek na výjimku vznesl na poslední chvíli jako podmínku dokončení české ratifikace lisabonské smlouvy. Klausův krok, který prezident zdůvodnil obavami z možných majetkových nároků sudetských Němců, ostatní členy EU překvapil. Možnost výjimky pro Českou republiku tak oproti původním plánům bude jedním z hlavních témat nynějšího summitu. Česká vláda s nynějším švédským předsednictvím EU o Klausově požadavku jednala a Švédsko oslovilo i ostatní unijní země. Podle diplomatů je pravděpodobné, že výjimka projde.

Podle dostupných informací má první ze dvou odstavců připravených švédským předsednictvím opakovat závazek členských zemí unie, že ratifikace lisabonské smlouvy bude ukončena ještě letos. Druhý odstavec pak vyjadřuje souhlas členských zemí s českou výjimkou. Výjimka by měla být součástí připravované přístupové smlouvy s Chorvatskem, právně by tedy začala platit nejdříve v roce 2011, možná i později.

Český premiér Jan Fischer ve středu řekl, že mu prezident slíbil, že pokud unie jeho požadavek splní a český ústavní soud rozhodne o souladu lisabonské reformní smlouvy s českou ústavou, ratifikaci dokumentu podepíše.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek