Maďaři nevylučují veto k výjimce pro Klause

29.10.2009
čtk

Slovensko na summitu EU nebude usilovat o výjimku z Listiny základních práv, jakou chce získat Česká republika. Řekl to slovenský premiér Robert Fico. Maďarsko zase nevyloučilo, že český požadavek zablokuje. Slovensko případnou výjimku pro Prahu blokovat nehodlá. Podle českého premiéra Jana Fischera zatím Slováci ani Maďaři oficiálně s žádnými výhradami k případné české výjimce nepřišli.

Slovensko chce do závěrů summitu prosadit formulaci, z níž vyplyne, že není třeba se obávat prolomení takzvaných Benešových dekretů. Maďarsko zase nevyloučilo, že český požadavek ohledně Lisabonské smlouvy zablokuje.

Fischer prohlásil, že informace o slovenských a maďarských výhradách, má jen z médií, z jednání s jednotlivými politiky takový dojem nemá.

Maďarsko: Benešovy dekrety jsou relikt minulosti

Podle maďarského premiéra Gordona Bajnaie se Lisabonská smlouva týká budoucnosti Evropy. Benešovy dekrety jsou podle něj naopak negativní součástí evropské historie. Neměli bychom míchat dohromady minulost a budoucnost, řekl Bajnai.

Maďarsko chce na summitu dojednat takové řešení, které by uklidnilo české obavy, avšak bez toho, že by se měnila rovnováha dosažená v Lisabonské smlouvě, prohlásil Bajnai.

Jakékoli řešení by nemělo mít negativní dopady na občany zemí vně České republiky, podotkl a dodal, že má v této věci od vlády k dispozici velmi silný mandát. Později upřesnil, že jeho mandát zahrnuje i možné použití veta ze strany Budapešťi. Zdůraznil však, že o všem se teprve bude jednat.

Fico obrátil, výjimku nechce

Slovensko naopak změnilo názor a o výjimku usilovat nebude. My nechceme žádné výjimky, řekl v Bruselu Fico. Podle slovenských právních expertů se prý není třeba prolomení Benešových dekretů obávat. Původně Fico vyjádřil obavy, že pokud Česko výjimku získá, bude Bratislava v horším postavení.

Výjimka v podobě nezávaznosti charty nemá nic společného s Benešovými dekrety, řekl Fico, který také připomněl, že Klaus listinu základních práv kritizoval již dříve, i když z jiných důvodů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek