Nový Klausův postoj k Lisabonu zastínil oslavy státního svátku

29.10.2009
čtk

Ujištění prezidenta Václava Klause, že podepíše lisabonskou smlouvu, bude-li splněn jeho požadavek na výjimku pro ČR z Listiny základních práv EU, zastínilo oslavy včerejšího státního svátku. O novém postoji hlavy státu informoval premiér Jan Fischer po jednání vlády ke čtvrtečnímu summitu EU. Oslavy svátku vyvrcholily večer na Pražském hradě, kde Klaus udělil a propůjčil 23 osobnostem státní vyznamenání.

Zatímco v minulých letech dominovaly oslavám oficiality, vzpomínkové akce či případně protestní mítinky radikálů, včera na sebe soustředilo hlavní pozornost oznámení Jana Fischera o ujištění Klause, že nebude klást další podmínky a odkládat podpis lisabonské smlouvy, pokud bude splněn jeho požadavek. Klaus ho zdůvodňuje obavou o prolomení poválečných tzv. Benešových dekretů. Kvůli čtvrtečnímu summitu EU, který má o požadavku jednat, včera mimořádně zasedla vláda.

Klaus ještě před zasedáním vlády znovu neskrýval výhrady ke smlouvě. V projevu k diplomatům v Praze prohlásil, že 20 let po obnovení demokracie stojí Česká republika znovu před otázkou, zda se vzdát pozice suverénního státu a přenést rozhodování o svých záležitostech na evropské instituce. Současně řekl, že si uvědomuje i politickou realitu dnešní Evropy a to, že země není v politickém vakuu. V projevu před večerním předáním státních vyznamenání uvedl, že lidé by neměli podléhat módním a takzvaně politicky korektním názorům, i když jsou jim vnucovány jako jediná možná cesta – týká se to podle něj mimo jiné i předávání suverénních pravomocí EU. Ostře ale proti lisabonské smlouvě nevystoupil.

Klause za jeho podmínku vyzdvihla na shromáždění v Národním muzeu předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu Dvořáková, která varovala před údajně rostoucím vlivem sudetských Němců v příhraničních regionech. Asi 200 odpůrců smlouvy se shromáždilo na pražském Malostranském náměstí, odkud se vydali v průvodu přes Karlův most na Jungmannovo náměstí, kde pronesli projevy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek