Klaus prý nemá s dohodou EU problém

30.10.2009
čtk

Podle premiéra Jana Fischera je prezident Václav Klaus srozuměn s dojednaným textem výjimky z Lisabonské smlouvy o reformě EU a nemá s ním problém. Jako dobrou označil dohodu i šéf prezidentské kanceláře Jiří Weigl, který je na summitu EU s českou delegací v Bruselu. Podle něj požadavek prezidenta byl splněn a hlava státu už nebude klást nové podmínky k ratifikaci smlouvy.

Fischer novináře ujistil, že pokud český Ústavní soud dá smlouvě zelenou, nebude již nic bránit rychlému dokončení ratifikace Lisabonské smlouvy v Česku. Udělali jsme důležitý krok k dokončení ratifikace Lisabonské smlouvy v České republice, řekl premiér Jan Fischer. ČR jako jediná z 27 členských států dosud smlouvu nestvrdila.

Byli jsme schopni potvrdit náš závazek, který jsme přijali ještě během našeho předsednictví během červnové Evropské rady (vrcholné schůzky EU), že smlouvu bude Česká republika ratifikovat tak, aby mohla vstoupit v platnost do konce letošního roku, řekl Fischer. Je shoda na textu, který je přijatelný pro všechny… Výsledek se nerodil lehce, podotkl český premiér.

Lídři EU se podle Fischera shodli také na textu společné deklarace ze summitu. ČR tak bude moci přistoupit k výjimce, kterou si už dříve vyjednalo Polsko a Británie. Ratifikována by měla být s nejbližší přístupovou smlouvou. Nyní jsou ke vstupu do EU nejblíže Chorvatsko a Island.

Text české výjimky z Listiny základních práv EU

Protokol o uplatňování Listiny základních práv Evropské unie v České republice:

Hlavy států či vlád 27 členských států Evropské unie, s ohledem na přání vyjádřené Českou republikou a s respektem k závěrům Evropské rady, se dohodly na následujícím protokolu:

Článek 1

Protokol číslo 30 o uplatňování Listiny základních práv Evropské unie v Polsku a ve Spojeném království se bude vztahovat také na Českou republiku.

Článek 2

Název, preambule a operativní část protokolu číslo 30 budou upraveny tak, aby odkazovaly na Českou republiku stejně jako odkazují na Polsko a Spojené království.

Článek 3

Tento protokol bude připojen ke Smlouvě o Evropské unii a ke Smlouvě o fungování Evropské unie.

Fischer také ocenil komunikaci s prezidentem Václavem Klausem i roli, kterou sehrálo při dojednání výjimky švédské předsednictví EU. Problémy s dodatkem měly Maďarsko, Slovensko, Rakousko a Německo, ale nakonec se podařilo najít kompromis.

Podle Weigla nemá prezident, s nímž byl kancléř během jednání unijních předáků v kontaktu, v úmyslu ratifikaci smlouvy blokovat. Očekává také, že se Klaus vyjádří k dosaženému kompromisu během pátku. Pan prezident zformuloval jednu podmínku ratifikace, která podle mého názoru byla dnes odstraněna, řekl Weigl.

Nehodlá dávat další podmínky, doplnil s tím, že předpokládá, že prezident své úmysl sdělí velmi rychle poté, co Ústavní soud rozhodne o stížnosti skupiny senátorů. Ti se na tribunál obrátili s tím, aby posoudil soulad Lisabonu s českým právním pořádkem.

Fischer zdůraznil, že podle něj dojednaný kompromis, díky němuž Česko získá výjimku z celé listiny základních práv EU, nesníží standard ochrany českých občanů, a to ani v oblasti sociálních práv. Jsem přesvědčen, že občanům se touto výjimkou nedostává žádné závažné újmy, řekl. Připustil nicméně, že bude vše ještě třeba hodně vysvětlovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek