Evropský tisk Klausův podpis „Lisabonu“ vesměs vítá

04.11.2009
čtk

Rakouské, švýcarské i polské tisky se shodují, že Evropa dostala Lisabonskou smlouvou šanci, kterou teprve představitelé Evropské unie musí využít. Tisk v románské Evropě se zabývá spíš možným obsazením klíčových míst v příští struktuře unie.

Lisabon s podmračenou Klausovou fotografií zaplnil titulní stránky předních polských deníků. Dziennik Gazeta Prawna článek uvedl titulkem Nechtěl, ale nakonec to udělal., Rzeczpospolita napsala, že Klaus skládá zbraň a podepisuje a Gazeta Wyborcza uvedla, že Klaus kapituloval.

Václav Klaus by nebyl Václav Klaus, kdyby nevyužil každou příležitost, aby přidal k dobrému své pochybné moudrosti o Lisabonské smlouvě a (Evropské) unii, napsal Der Standard. Proto prý po svém podpisu bědoval, že Česko přestává být suverénním státem.

To je v této dikci holý nesmysl, namítl deník s tím, že Praha se v mnohem větší míře zřekla suverenity v roce 2004, kdy se stala členem EU. Lisabonská smlouva je podle listu jen relativně malý krok. Kdyby byl Klaus důsledný, musel by říci, že je pro Lisabon, neboť teprve tato smlouva předpokládá vystoupení některé z členských zemí z unie, poznamenal Der Standard.

Gazeta Wyborcza: Díky Lisabonu má Evropa šanci učinit mocný skok

Navzdory mnohým reformním pokusům začala Evropa zaostávat. Ale nyní díky Lisabonské smlouvě má šanci učinit mocný skok. Je naděje, že EU bude viditelná nejen v Evropě, ale i ve světě, napsala Gazeta Wyborcza s tím, že úterní verdikt českého ústavního soudu znamená pro euroskeptického prezidenta a s ním spojené senátory velkou porážkou.

Šéf diplomacie EU nyní bude moci opět obnovit dodávky plynu, kdyby se Evropa kvůli sporům mezi Moskvou a Kyjevem stala opět rukojmím, a prezident EU vezme sluchátko, když bude volat americký prezident Barack Obama, okomentovala Gazeta Wyborcza Lisabonskou smlouvu. Dokument prý ale nepřinese žádný zázrak, pokud evropští vůdci poskytnuté šance a nástroje nevyužijí.

Evropa se nikdy nestane velmocí, neboť právě spáchala civilizační sebevraždu. Zbavila se svých křesťanských kořenů, postavila svět hodnot, které po desetiletí Evropany spojovaly, na hlavu, lamentoval nad končící ratifikací polský konzervativní list Rzeczpospolita.

Poslední naděje Václava Klause je pryč, Lisabonské smlouvě nemohl přece jen zabránit. Také David Cameron, šéf britských konzervatistů, se vzdal odporu. Blokáda EU je skončena, napsal švýcarský Basler Zeitung. Podle něj je smlouva jen malým krokem, který ale otevírá příležitosti. A ty se prý nyní musí využít.

ABC: Evropa je zamořena zkrachovalými bývalými premiéry

Španělský ABC píše, že teď je třeba doufat, že zvláštní vrcholná schůzka unie vybere do funkcí prezidenta a ministra zahraničí unie správné lidi. Ale musím přiznat, že se bojím nejhoršího, uvádí autor. Evropa je zamořena zkrachovalými bývalými premiéry a ministry zahraničí. A teď jsou všichni kandidáti.

Pokud jde o prezidenta, přimlouvá se francouzský Le Monde za muže typu bývalého předsedy EK Jacquesa Delorse, posledního člověka, který byl schopen Evropu oživit. Podle listu není třeba vybírat jen mezi předsedy vlád. Předseda Evropské rady nebude mít za úkol se líbit lidem, ale vyjednávat za Evropu na mezinárodních schůzkách a nutit sedmadvacítku k větší odvaze. Taková volba by otevřela dveře velkým mezinárodním vyjednavačům, napsal list. Jako příklady uvedl bývalého evropského komisaře Maria Montiho, bývalého guvernéra Hongkongu Chrise Pattena, šéfa Mezinárodního měnového fondu Dominiqua Strausse-Kahna, prezidenta Evropské centrální banky Jeana-Clauda Tricheta a hlavně generálního ředitele Světové obchodní organizace Pascala Lamyho.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek