ODS a ČSSD se na jménu eurokomisaře zatím neshodli

04.11.2009
čtk

Mirek Topolánek a Jiří Paroubek se na ranní schůzce s premiérem Janem Fischerem na jménu budoucího českého eurokomisaře opět nedokázali shodnout. Po schůzce to novinářům řekl Topolánek s tím, že jednání budou ještě pokračovat. Paroubek schůzku stručně označil za „rutinní“ a uvedl, že rovněž očekává další jednání do konce týdne. Fischer potvrdil, že politikům ještě nechá prostor, aby se dohodli, ale upřesnil, že nejpozději příští týden by mělo kýžené jméno padnout.

Já jsem ani neočekával, že by dnešní schůzka definitivně rozhodla nominaci české vlády. Takže žádné jméno v tuto chvíli nemáme, prohlásil Topolánek. Podle něj budou následovat další schůzky v podobném formátu, dokud se nepodaří najít řešení. Paroubek později v tiskové zprávě přístup ODS k jednání o komisaři kritizoval. Považuji výroky představitelů ODS o možném odvolání kandidáta, který nebude mít podporu ODS, za projev nadřazování zájmů stranických nad zájmy státní, uvedl. Takový postup je navíc nemožný, neboť vláda členské země nemůže komisaře odvolat, zdůraznil.

Premiér Fischer se pokouší dosáhnout dohody hlavních politických sil na osobě budoucího českého zástupce v Evropské komisi. Strany nominovaly své kandidáty, dosud ale odmítají v zájmu kompromisu od svých nominací ustoupit. ČSSD znovu prosazuje současného eurokomisaře Vladimíra Špidlu, ODS přišla se jménem někdejšího vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry. Ještě je prostor k jednání. Já doufám, že dospějeme k rozumnému výsledku někdy na konci týdne a na začátku příštího to budeme schopni ve vládě projednat a definitivně rozhodnout, řekl Fischer odpoledne novinářům. Mrzí ho prý, že dnešní schůzka nepřinesla dohodu. Realita je taková, že do začátku příštího týdne bude vláda muset definitivně rozhodnout a nerad bych si vykoledoval situaci, kdy Česká republika zase bude v něčem poslední, řekl. Fischer se dnes kvůli výběru eurokomisaře sejde i s předsedou zelených Ondřejem Liškou.

Paroubek dnes znovu vyzval občanské demokraty k podpoře Špidly. Jeho nominací prý Česko neriskuje, že Evropský parlament vybraného komisaře odmítne. ODS by podle něj měla minimalizovat negativní dopady, které její senátoři Česku v EU způsobili prodlužováním ratifikace lisabonské smlouvy. Topolánek dnes novinářům řekl, že s premiérem vůbec nemluvili o případné kandidatuře někdejšího ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Dlouhého. Ten v pondělí prohlásil, že by funkci eurokomisaře přijal, pokud by se strany nedohodly na některém z už navržených kandidátů a on dostal nabídku.

Dohoda lídrů obou nejsilnějších stran na jednom kandidátovi je velmi nepravděpodobná, zřejmě to ukázala i dnešní schůzka. Fischer, který chce mít jméno českého člena budoucí Evropské komise připravené v nejbližší době, tak zřejmě bude muset nakonec nechat rozhodnout svůj kabinet. Podle Topolánka by ale bylo nešťastné, kdyby se ve vládě o jméně hlasovalo a nový eurokomisař by neměl jasnou podporu kabinetu. Já jsem říkal, že by bylo špatně, kdyby došlo k bojovému hlasování, potom devět ku osmi byl někdo nominován, řekl. Podle něj by to komplikovalo vládě spolupráci se stranou, která by v hlasování neuspěla.

Možnost, že by ministři vybraní ČSSD a Stranou zelených zástupce ODS ve vládě přehlasovali, ale nevyloučil Liška. Těsné hlasování podle něj není problém, hlavně aby byl zvolen dobrý komisař. Poznamenal přitom, že nejlepší by byl kandidát jeho strany – neúspěšný uchazeč o prezidentský úřad Jan Švejnar. Zelení ale již dříve dali najevo, že mnohem přijatelnější je pro ně Špidla než Vondra.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek