Světový trh s automobily podle šéfa Renaultu dosáhl dna

08.11.2009
čtk

Světový trh s automobily již dosáhl dna a globální prodej by se měl letos i v příštím roce pohybovat kolem 60 milionů vozů. Uvedl to dnes šéf francouzské automobilky Renault a jejího japonského partnera Nissan Motor Carlos Ghosn. Loni i předloni činil prodej kolem 70 milionů automobilů. Ghosn dříve předpokládal, že prodej letos klesne až na 55 milionů vozů.

Je velmi pravděpodobné, že se v roce 2010 začneme selektivně pohybovat směrem vzhůru, velkou roli budou zjevně hrát Čína, Indie, Blízký východ, Jižní Amerika a také Spojené státy, řekl Ghosn. Obávám se, že Evropu a Japonsko v roce 2010 nadále čeká obtížný rok, dodal.

Prodej osobních automobilů v Evropě se v září meziročně zvýšil o 6,3 procenta na 1,388 milionu vozů díky vládním pobídkám k výměně starších vozidel za nová. Za první tři čtvrtletí letošního roku však prodej klesl o 6,6 procenta.

Celosvětová poptávka po automobilech byla zasažena světovou finanční krizí, která zpomalila ekonomiku, ztížila přístup k úvěrům a snížila spotřebitelskou důvěru. Řada zemí se proto rozhodla podpořit poptávku zavedením šrotovného, což vedlo k oživení prodeje.

Mnozí představitelé automobilového průmyslu však upozorňují, že prodej by mohl klesnout zpátky na úroveň z doby před spuštěním vládních opatření, pokud se nedostaví přesvědčivé oživení světové ekonomiky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek