ODS: Wilderse nepozvala strana, pouze Oberfalzr

19.11.2009
čtk

Vedení ODS se dnes otevřeně distancovalo od iniciativy svého senátora Jiřího Oberfalzra, který do Prahy pozval nizozemského kritika islamismu a imigrace Geerta Wilderse. Známý odpůrce politiky multikulturalismu by se měl koncem listopadu na Oberfalzrovo pozvání představit v českém Senátu a zahájit promítání svého protiislamistického snímku Fitna (Rozvrat).

Názory a proklamace Geerta Wilderse jsou v zásadním rozporu s politikou ODS, která je postavena na vzájemné toleranci a respektování osob různého vyznání a národnosti. Prezentace Wildersových často extrémních postojů překračuje meze svobody projevu, která v demokratické společnosti nemá umožňovat šíření vzájemné nesnášenlivosti a prohlubování extremismu ve společnosti, uvedlo vedení ODS v prohlášení zaslaném ČTK.

Do Sněmovny lordů nesmí, do senátu ČR ano

Oberfalzer pozvání předsedy protiimigrantské Strany pro svobodu (PVV) do Prahy zdůvodnil tím, že nizozemskému politikovi bylo protiprávně znemožněno v únoru vystoupit v britské Sněmovně lordů. Wilders, který chce v Praze mluvit o svobodě slova, podle senátora „říká věci možná kontroverzní, ale v jádru pravdivé. Wildersova rétorika se nemusí každému líbit, ale je v zájmu demokratické diskuse jeho slova slyšet, dodal senátor, kterého s Wildersem spojuje odpor vůči lisabonské smlouvě.

Přemysl Sobotka: I demokracie má své limity

Ještě není zcela jisté, zda se Wildersovo vystoupení v Senátu uskuteční, v seznamu akcí na 30. listopadu totiž stále uvedeno není. Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) už ve středu ČTK řekl, že nepovažuje horní komoru za vhodný prostor pro šíření Wildersových kontroverzních myšlenek. Někteří zapomínají, že i demokracie a slova mají své limity, podotkl. Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) uvedla, že se jedná výlučně o Oberfalzrovu iniciativu, nikoli horní komory. Pouze to dokresluje skutečnou hodnotovou orientaci těch, kteří bojují proti další evropské integraci, řekla ČTK.

Fitnu před senátem promítla i Národní strana

Wilders, jehož strana v Nizozemsku skončila v evropských volbách na druhém místě, požaduje omezení vlivu Evropské unie, odmítá integraci Turecka do společenství a usiluje o zastavení imigrace do Nizozemska, kde chce zakázat výstavbu mešit. Wildersův několikaminutový snímek Fitna, který sporným způsobem prezentuje islám, v ČR na svém webu promítala například krajně pravicová Národní strana.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek