EU věří v závaznou dohodu na klimatické konferenci v Kodani

23.11.2009
čtk

Evropská unie stále věří, že dohoda na globální konferenci o klimatu v Kodani, která se uskuteční na začátku prosince, bude pro svět závazná. Novinářům to dnes v Bruselu řekl švédský ministr pro životní prostředí Andreas Carlgren, jehož země v současnosti Unii předsedá. Panují totiž obavy, že konference skončí neúspěchem, protože řada zemí nemá jasně stanovené cíle, o kolik objem emisí škodlivin snižovat, a některým se zase nelíbí vysoké finanční náklady.

Dokument, který by měl být v Kodani podepsán, má navázat na Kjótský protokol o snižování vypouštění skleníkových plynů, který platí do roku 2012.
EU se již před časem zavázala, že sníží emise skleníkových plynů do roku 2020 o 20 procent a podíl obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě energie zvýší na 20 procent. Unie chce však snížit objem emisí skleníkových plynů až o 30 procent, pokud se k dohodě o boji s klimatickými zeměmi připojí i další vyspělé země a mocnosti.

Mnozí účastníci (dnešního jednání ministrů životního prostředí) zdůrazňovali, že unie je připravena snížit objem emisí o 30 procent. Musíme tlačit i na ostatní, aby přijali podobné závazky, dodal Carlgren. Podle něj je nutné, aby dohoda v Kodani zajistila základní cíl v boji proti klimatickým změnám, kterým má být skutečnost, že do roku 2050 se průměrná teplota na Zemi nezvýší o více než dva stupně Celsia.

Dánsko před deseti dny oficiálně pozvalo hlavy států a vlád 191 členských zemí OSN na závěrečné dva dny klimatické konference, která se uskuteční od 7. do 18. prosince. Účast již potvrdilo více než 60 lídrů jednotlivých zemí, což podle pozorovatelů zvyšuje naději na dohodu. Dánští představitelé sice odmítli poskytnout úplný seznam těch, kdo souhlasili s tím, že se kodaňské konference zúčastní, ale oznámili, že někteří vrcholní státníci, například z Británie, Německa, Francie, Japonska, Indonésie či Brazílie, potbrdili svůj záměr na konferenci přijet.

Předběžné dohodě o klimatu, která by měla být dosažena na prosincové konferenci, se v minulý týden úterý v Kodani přiblížili na svém setkání ministři životního prostředí asi 40 zemí světa. Několik ministrů však prý uvedlo, že panuje shoda nad návrhem, že na prosincovém vrcholném setkání by se mělo dosáhnout spíše jen politické dohody o společných cílech. Právně závazná konkrétní dohoda se zřejmě bude hledat až příští rok, přestože EU stále doufá v konsenzus již v Kodani. Americký prezident Barack Obama ovšem podpořil postup, který počítá s odkladem závazné dohody.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek