Muslimové z ČR nabízejí antiislamistovi Wildersovi diskuzi

23.11.2009
čtk

Muslimové z České republiky nabízí kontroverznímu nizozemskému politikovi Geertu Wildersovi, známému svojí kritikou islamismu a imigrace, prostor pro diskuzi o těchto tématech. V Praze a Brně mu chtějí zajistit na své náklady sály, v nichž by promítl protiislamistický film Fitna (Rozvrat) a následně by s nimi hovořil o jeho obsahu i o islámu. ČTK to dnes řekl místopředseda organizace Libertas Independent Agency, která sdružuje brněnské muslimy a přátele islámu, Lukáš Lhoťan.

Pošleme mu nabídku ještě dnes poštou i e-mailem. Investice do pronájmu sálů nám rozhodně za setkání s panem Wildersem stojí. Jde nám o to, abychom s ním zahájili diskuzi, uvedl Lhoťan.

Do ČR pozval Wilderse senátor ODS Jiří Oberfalzer. Pak ale představitelé Senátu rozhodli, že nizozemskému politikovi nedají prostor v něm vystoupit. Podle Oberfalzera ale pozvání platí s tím, že by Wilders vystoupil na jiném místě. Kde, to ale neuvedl. Oberfalzra spojuje s nizozemským politikem odpor k lisabonské smlouvě. Wildersova strana skončila v evropských volbách v jeho vlasti na druhém místě. Požaduje omezení vlivu Evropské unie, odmítá vstup Turecka do EU, usiluje o zastavení imigrace do Nizozemska a chce zakázat výstavbu mešit v zemi.

Wildersův několikaminutový snímek Fitna prezentuje sporným způsobem islám. V ČR jej na svém webu promítala například krajně pravicová Národní strana. Libertas Independent Agency k filmu v minulém roce uspořádala diskuzi.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek