Ekologičtí aktivisté doufají, že Kodaň přinese výsledek

02.12.2009
čtk

I když zástupci jednotlivých států jedou na světový summit v Kodani s rozdílnými návrhy a představami, o tom kdo a za čí peníze by měl snižovat množství emisí skleníkových plynů, čeští ekologové doufají, že konference přinese výsledek.

Vycházíme ze zkušenosti z Kjóta, kde se dva týdny diskutovalo bez výsledku, a pak na závěr za zavřenými dveřmi dohoda vznikla v průběhu několika hodin, řekl ČTK Jan Rovenský z mezinárodní organizace Greenpeace. Ani on ale nečeká, že by se dokázaly státy už v Kodani dohodnout na konečném znění dohody, která má stanovit cestu ke snížení emisí do roku 2020 s výhledem do roku 2050.

Vládní delegace bude považovat za úspěch, když světoví politici najdou v Kodani shodu nad všemi kameny budoucí dohody. A to tak, aby ji bylo možné uzavřít v příštím roce v Mexiku se zachováním ambice snížit do roku 2050 světové emise skleníkových plynů na polovinu z roku 1990. Ani dohoda z Mexika pak podle Rovenského nebude znamenat definitivní shodu. Mezinárodní smlouvu bude ještě čekat ratifikace jednotlivými parlamenty. V případě kjótské dohody, která upravuje snižování emisí do roku 2012, trvalo sedm let, než ji ratifikoval potřebný počet zemí. Spojené státy a další velcí znečišťovatelé se k ní nepřihlásili dosud. Jestliže se podobný scénář bude opakovat i s nástupcem Kjóta, bude podle Rovenského hrozit, že se dohoda nenaplní.

Výsledek kodaňské konference se bude podle Rovenského odvíjet zejména od dohody o financování celého podniku v chudých zemích. Zajištění všech cílů dohody tam přijde do roku 2020 na 100 miliard eur ročně. Na pomoc rozvojovým zemím má vzniknout mezinárodní fond. Evropská unie už o svém příspěvku rozhodla, až na období po Kodani ale naplánovala jednání o příspěvcích jednotlivých zemí. Nové evropské státy v čele s Polskem přitom požadují, aby výpočet vycházel z hospodářské síly země. Rozhodnutí EU řešit rozdělení závazku mezi jednotlivé členské státy Rovenský hodnotí jako šťastné, kdyby totiž měly řešit rozdělení předem, mohly by celou dohodu zablokovat, míní.

Z Česka do Kodaně na dvoutýdenní summit, který začne v neděli, vyrazí pětadvacetičlenná vládní delegace a zhruba pět desítek ekologických aktivistů. Na pondělí, kdy bude v Kodani jednání zahájeno, naplánovaly organizace Greenpeace a Hnutí Duha českou premiéru filmu o možných dopadech klimatických změn Čas hlupáků. Uskuteční se v pražském kině Světozor a na ni navazující debaty se zúčastní například ministr životního prostředí Jan Dusík.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek