Spor o režim dovozu banánů do EU se po 16 letech chýlí ke konci

03.12.2009
čtk-aktualizace

Světová obchodní organizace (WTO) po zhruba 16 letech zřejmě definitivně vyřeší spor o režim dovozu banánů z Latinské Ameriky do zemí Evropské unie. Podle diplomatů v sídle WTO v Ženevě už nestojí prakticky nic v cestě a dohoda by měla být podepsána v pátek. Ve sporu jde o to, že Evropa se snažila chránit méně efektivní pěstitele ve svých bývalých koloniích a nechtěla ze svých pozic ustoupit.

Spor o režim dovozů banánů do EU je nejdelším obchodním sporem o dovozní cla, jaký se kdy ve WTO řešil. Za pěstiteli z Latinské Ameriky, kteří byli dosud při vývozu banánů na evropský trh finančně znevýhodňováni, stojí převážně americký kapitál. Spojené státy proto blížící se smír vítají. Naopak protežovanými byly země z Afriky, karibské oblasti a Tichomoří, takzvaná skupina ACP.

Zabývají se tím naprosto všichni. Poslední překážky padly a dohoda se očekává v následujících 24 hodinách. To by mělo umožnit dohodu podepsat v pátek, řekl v noci na dnešek agentuře Reuters jeden z diplomatů. Stěžejními body nové dohody je podle něj to, že latinskoamerické země nebudou muset platit tak vysoká cla jako dosud, unie pak přestane své bývalé kolonie podporovat takovou formou, jako to činila. Obě strany se také dohodly, že se dál u WTO nebudou napadat.

Cla na dovoz z Latinské Ameriky klesnou o třetinu

Podpis dohody podle diplomatů umožní ústupky, k nimž se zavázali pěstitelé z Latinské Ameriky, především z Kolumbie a Ekvádoru, a rovněž kompenzace, kterou Brusel vyplatí zemím ACP. Evropský trh je pro pěstitele banánů značně lukrativní.

Nová dohoda se opírá o to, že cla na dovoz banánů do roku 2016 klesnou na 114 dolarů (asi 1963 Kč) za tunu z nynějších 176 dolarů za tunu. Hned v první fázi se přitom clo sníží na 148 dolarů. Dohoda rovněž počítá s tím, že chudší země ACP dostanou asi 200 miliard eur (zhruba 5,2 bilionu Kč) jako kompenzaci za to, že přijdou o dosavadní konkurenční výhody.

Komisařka EU pro zemědělství Mariann Fischerová-Boelová ve středu řekla, že na novém principu se dohodli zástupci obou stran, tedy pěstitelů v Latinské Americe na straně jedné a členů ACP na straně druhé. Je tam už jen pár administrativních záležitostí, které je třeba dokončit se Spojenými státy, řekl diplomatický zdroj.

Přestože Spojené státy banány nevyvážejí, jsou součástí dohody, protože několik velkých distributorů a zpracovatelů tropického ovoce, jichž se nová pravidla dotknou, je ze Spojených států. Jsou to hlavně firmy Chiquita, Dole a Del Monte. Dalším velkým distributorem banánů je irská společnost Fyffes.

Karibské státy tvrdí, že je dohoda poškodí

Ministři z karibských zemí uznávají, že nová pravidla pro dovoz banánů do Evropy jsou nevyhnutelná, zároveň ale tvrdí, že jejich země na to tvrdě doplatí. Vývoz banánů je pro řadu těchto zemí hlavním zdrojem příjmů a očekávaná ztráta některých trhů uškodí pěstitelům i společenstvím, která na převážně malých karibských ostrůvcích žijí.

Podle diplomatů bylo dosaženo kompromisu v otázce požadavku EU, aby všech 27 zemí unie bylo zproštěno dalších právních sporů hned, jakmile bude nová dohoda podepsána, nikoli až v okamžiku registrace nových cel u WTO. Formální registrace, jinak také certifikace, by mohla trvat měsíce až roky, pokud by proti novým clům protestovali další členové WTO.

Dosažený kompromis, který lze označit za dohodu o neútočení, by ale měl zaručit, že latinskoameričtí vývozci během certifikačního procesu nezahájí žádné nové spory, pokud bude Brusel nová pravidla zavádět přesně podle dohody.

Ukončení banánové války je jedním z předpokladů uzavření takzvaného katarského kola obchodních jednání, která se konají v rámci WTO. Dohodnutá změna režimu dovozu banánů do Evropy je součástí širší úmluvy, která řeší obchod s tropickým ovocem a dalšími produkty, jako je rum, tabák, cukr, maranta nebo řezané květiny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek