Řecko sníží rozpočtový deficit pod limit EU do roku 2013

15.12.2009
čtk

Řecko sníží do roku 2013 rozpočtový deficit pod limit Evropské unie, který činí tři procenta hrubého domácího produktu. Slíbil to řecký premiér Jorgos Papandreu. Země podle něj musí zavést změny nebo se dostane do platební neschopnosti, potřebuje proto novou sociální dohodu.

Podle odhadů dosáhne letošní deficit Řecka na 12,7 procenta HDP. Řecká vláda je pod nátlakem partnerů z Evropské unie a ratingových agentur, aby přijala razantní úsporná opatření a schodek
omezila.

Papandreu slíbil, že kabinet během tří měsíců přijme kroky, které předchozí vlády nepoužily po dekády. Půjde mimo jiné o škrty v sociálních výdajích a také o 90procentní daň z bonusů bankovních manažerů. Papandreu varoval, že patření budou bolestivá. „O pohodlí musíme přijít všichni,“ dodal.

Celkově projev neobsahoval žádná větší překvapení,“ reagoval analytik EFG Eurobank. Vláda je ale podle něj odhodlána bojovat s korupcí a vypořádat se obrovskými daňovými úniky. Ekonom z makléřské asociace SMEHA pak dodal, že jsou dnes lidé v Řecku více připraveni na opatření přistoupit. Vláda teď á podle něj jedinečnou příležitost k reformám.

Agentura Fitch minulý týden snížila Řecku celostátní úvěrový rating na BBB+, a to poprvé během dekády. Přiměly ji k tomu obavy z finanční situace emě, napsaly agentury Reuters a AP.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek