Zastánci větrné energie si stěžují u Komise na ČR

15.12.2009
čtk

Česká společnost pro větrnou energii (ČSVE) podala u Evropské komise stížnost proti České republice. Země prý neplní svou povinnost vytvářet podmínky pro větší využívání obnovitelných zdrojů energie. Společnost chce hlavně jednodušší a kratší povolování výstavby větrníků.

Prostřednictvím podané stížnosti bychom rádi dosáhli toho, aby povolovací řízení předcházející výstavbě větrných elektráren byla skutečně zjednodušena, zkrácena a podmínky výstavby byly skutečně transparentní a nediskriminační, řekl předseda ČSVE Michal Janeček.

Podle zastánců větrné energie platí v Česku nepřehledná změť koncepcí a metodik na celostátní i krajské úrovni. Podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů zároveň reguluje směrnice Evropského parlamentu a Rady.

Podle informací ČSVE narostl v České republice za poslední rok výkon instalovaný ve větrných elektrárnách ze 150 na 192 megawattů. V současnosti je v provozu asi 120 strojů. Janeček sdělil, že kdyby se zjednodušilo a zkrátilo povolovací řízení, mohl by být v roce 2012 instalovaný výkon ve čtyřech stovkách strojů asi 1000 megawattů. Větrné elektrárny vyrobily v ČR za uplynulý rok zhruba 300 gigawatthodin elektřiny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek