Havel? Ne, Berlusconi: „Láska zvítězí nad záští a nenávistí,“

16.12.2009
čtk

Italský premiér Silvio Berlusconi dnes poprvé od nedělního útoku, při kterém utrpěl poranění na obličeji, zaslal z nemocnice vzkaz veřejnosti. Premiér poděkoval za všechna vyjádření podpory a účasti. „Upřímně děkuji té spoustě lidí, která mi projevila svou účast a náklonnost. Znovu jsme se tak ubezpečili, že láska vždycky zvítězí nad záští a nenávistí,“ napsal podle BBC Berlusconi na webu.

Brzké uzdravení popřála premiérovi Itálie řada předních světových osobností, například prezident EU Herman Van Rompuy, ruský premiér Vladimir Putin, papež Benedikt XVI., americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová či francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Italský premiér z milánské kliniky svatého Rafaela vyjde pravděpodobně ve středu odpoledne. Nejméně dva následující týdny se ale bude muset zdržet větších veřejných aktivit. Prohlásil to dnes jeho osobní lékař Alberto Zangrillo. Pokud jde o fyzický stav, přijímá normálně potravu, byť poněkud s obtížemi. Z hlediska duševního stavu, a to je dosti znepokojivé, zůstává dosti skleslý, avšak začínají se u něho projevovat známky zotavování, doplnil Zangrillo.

Premiér byl v neděli po předvolebním mítinku v Miláně zasažen do tváře suvenýrem milánského dómu s kovovým podstavcem. Třiasedmdesátiletý politik má vážně pohmožděný obličej, vnější i vnitřní poranění horního rtu, dva zlomené zuby a zlomeninu nosu, která vyvolává bolesti hlavy. Útočník Massimo Tartaglia, který byl obviněn z úmyslného těžkého ublížení na těle a umístěn do izolace v milánském vězení, zaslal Berlusconimu omluvný dopis, v němž vyjádřil lítost nad svým zbrklým, ničemným a neuváženým činem. Prohlásil v něm také, že jednal sám, bez cizího návodu, a vyloučil, že by byl členem nějakého hnutí nebo strany. Tartaglia se léčí kvůli psychickým problémům. Za útok na předsedu vlády mu podle agentury ANSA hrozí více než pět let vězení.

Ministr vnitra Roberto Maroni dnes oznámil, že vláda hodlá zasáhnout proti navádění k trestné činnosti na internetu. Na Facebooku se totiž objevil klub příznivců Massima Tartaglii, který už má 70.000 členů. Ti označují útočníka za hrdinu antiberlusconismu. Maroni dodal, že vláda uvažuje o schválení předpisů, které by znemožnily činnost takovým skupinám a zrušily takové stránky, které na internetu používají jazyk násilí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek