Magistrát rozdělil téměř 800 milionů z fondů evropské unie

18.12.2009
čtk

Zastupitelé rozdělili téměř 800 milionů korun z fondů Evropské unie. Peníze dostanou projekty na podporu vzdělávání, znevýhodněných osob nebo informatiky. Projekty z programů Adaptabilita a Konkurenceschopnost dnes schválili zastupitelé hlavního města.

O peníze se ucházelo téměř 800 projektů, chtěly asi 3,2 miliardy korun. Na evropské peníze se nakonec může těšit 181 žadatelů. Více než 54 milionů korun například získá Technologické centrum, které tak bude moci vytvořit na základě spolupráce s vysokými školami a soukromými firmami inovační centrum. Za téměř sedm milionů korun pak vznikne v Praze 5 informační turistické centrum a Praha 6 využije více než osm milionů k vybudování Občansko-podnikatelského centra. Na modernizaci komunikačních technologií Praha získala 27 milionů korun.

Všeobecná fakultní nemocnice dostala na vzdělávání svých pracovníků 3,5 milionu, Městská poliklinika Praha pak na celoživotní vzdělávání osm milionů. V Nemocnici Na Homolce vznikne firemní školka pro děti zaměstnanců, což má usnadnit zdravotním sestřičkám návrat do práce. Praha může z evropských fondů čerpat z programů Konkurenceschopnost a Adaptabilita, které jsou určeny pro léta 2007 až 2013. Neinvestiční program Praha – Adaptabilita nabídne do roku 2013 celkem 127 milionů eur (3,3 miliardy korun). Podporuje především projekty zaměřené na další vzdělávání a sociální integraci. V programu Konkurenceschopnost je celkem 276,3 milionu eur (7,25 miliardy korun), je zaměřen na dopravní dostupnost, životní prostředí, inovace a podnikání.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek