Vicenová: ČR má v EU pověst velmi euroskeptické země, nezaslouženě

28.12.2009
čtk

Česko má v Evropské unii pověst velmi euroskeptické země, i když prý nezaslouženě. V rozhovoru s ČTK a Českým rozhlasem to připustila česká velvyslankyně při EU Milena Vicenová.

S tímto názorem na Českou republiku se někdy dost těžko bojuje, prohlásila diplomatka, která v Bruselu působí zhruba dva roky. Mám za to, že to neodpovídá názorům občanů v České republice, dodala. Často se setkávám také s tím, že nevznášíme naše požadavky v pravou chvíli, že nezačínáme od té nejnižší pracovní úrovně, že ne vždycky máme naše požadavky jasně prezentovány, jasně zdokumentovány a že někdy (partneři v EU) nevědí, co od nás mají čekat, poznamenala.

Na dotaz, čí je to chyba, však reagovala vyhýbavě. Všichni musíme přesvědčit, že nejsme euroskeptická země, že reagujeme solidně, že si umíme prosadit své, ale že umíme slyšet také ostatní, podotkla pouze velvyslankyně. Poznamenala rovněž, že zástupci Prahy během půlročního předsednictví bloku, které se však odehrálo za výrazných vnitropolitických turbulencí ovlivňujících i chod předsednictví, získali hodně zkušeností.

Euroskeptickému obrázku Česka v Evropě přispívají kromě jiného i mediálně hodně citovaná vyjádření českého prezidenta Václava Klause, který se v minulosti opakovaně a často i velmi silně kriticky vyjádřil o současné podobě unie či jejích plánech do budoucna.

Klaus stál i v čele odpůrců lisabonské smlouvy o reformě EU. Nakonec dokument, který počátkem prosince vstoupil v platnost, podepsal. Česko však bylo poslední z 27 zemí bloku, které tak učinilo. Navíc si na naléhání prezidenta prosadilo výjimku z uplatňování listiny základních práv a svobod, která se prostřednictvím Lisabonu stává právně závaznou. Praha s požadavkem na výjimku přišla podle většiny bruselských diplomatů i analytiků ale příliš pozdě. Vše se tak řešilo až v říjnu na summitu pod švédským předsednictvím.

Právě švédské předsednictví Vicenová pochválila za přístup k řešení takzvaných institucionálních otázek, k nimž se kromě české ratifikace smlouvy řadilo i irské referendum o Lisabonu či výběr nového unijního prezidenta a ministra zahraničí. Stockholm v těchto otázkách podle ní postupoval citlivě a decentně, avšak s patřičnými výsledky.

Švédové v čele EU vystřídali na přelomu června a července Čechy. Obě předsednictví však byla dost odlišná, takže se dají navzájem jen těžko porovnávat, i když v hodnocení nejrůznějších analytiků i diplomatů na tom jsou Švédové lépe.

Nástup švédského předsednictví byl pozvolnější, řekla Vicenová. Narážela tím na skutečnost, že na Čechy se prakticky od prvních dnů jejich předsednictví navalily nečekané události jako přerušení dodávek ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy nebo vážná krize v Gaze.

Naopak Švédové nastupovali v době prázdnin, kdy se navíc teprve formoval nově zvolený Evropský parlament a kdy unijní instituce už tradičně poněkud zvolňují aktivity. Na závěr šestiměsíční vlády EU se Švédům ale zase nakupila obrovská masa úkolů, zatímco v případě ČR poslední týdny byly kvůli rozpuštění parlamentu výrazně klidnější.

Na dotaz, které z předsednictví bylo podle ní lepší, česká diplomatka neodpověděla přímo. Můj osobní názor je jasný. Mám za to, že jsme odvedli velmi dobrou a poctivou práci během našeho předsednictví, že Česká republika byla velmi dobře připravena na předsednictví a byla škoda turbulencí v jeho průběhu,ˇpodotkla. Narážela tím zejména na pád vlády, což je během předsednictví velmi neobvyklá věc.

Švédové měli daleko jednodušší start, teď nemluvím jen o okolnostech, nemluvím o těch krizích, které naše předsednictví doprovázely… Já mám za to, že Švédové výborně zvládli mediální stránku věci a hlavně nebyli v takovém centru mediálních útoků, uvedla.

Připomněla v této souvislosti skutečnost, že na Českou republiku se ještě před začátkem vlastního předsednictví snášela kritika či pochybnosti, zda bude Praha schopna těžkou předsednickou roli zvládnout, zvlášť pak za situace složité hospodářské krize. Tam (na konci roku 2008) skutečně mediální útoky na Českou republiku byly často nefér, velmi často mimo a mám za to, že nám komplikovaly věci, podotkla.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek