Füleho čeká klíčový „výslech“ před europoslanci

12.01.2010
čtk

Český kandidát na eurokomisaře pro rozšíření Evropské unie Štefan Füle bude od 13 hodin při tříhodinovém slyšení čelit dotazům europoslanců z parlamentního výboru pro zahraniční záležitosti. Slyšení kandidátů na eurokomisaře je veřejné, a v přímém přenosu dostupné na internetu, včetně tlumočení do češtiny.

přímé přenosy slyšení eurokomisařů před výbory – http://europarltv.europa.eu/

Rozvrh slyšení kandidátů na eurokomisaře v lednu 2010

Slyšení zahájil Evropský parlament v pondělí. Včera zahraniční výbor „griloval šéfku unijní diplomacie Catherine Ashtonovou, které část zákonodárců už dřív vytýkala nedostatek zkušeností. Dotazy se týkaly její budoucí spolupráce s poslanci nebo nově vznikajícího diplomatického sboru EU.

Dotkly poslanců se i reformy Rady bezpečnosti OSN, izraelsko-palestinského konfliktu, situace v Afghánistánu, hrozby šíření jaderných zbraní či její minulosti, kdy se v 70. letech řadila k levicovým aktivistům.

Kromě Ashtonové včera europoslanci diskutovali také s Polákem Januszem Lewandowským (rozpočet), Finem Ollim Rehnem (ekonomické a měnové záležitosti) a Lotyšem Andrisem Piebalgsem (rozvojová pomoc).

Narazí kandidátka z Bulharska?

V úterý před výbory vystoupí kromě Füleho také Karel De Gucht (obchod), Algirdas Šemeta (daně a celní unie, audit a boj proti podvodům), Viviane Reding (spravedlnost, základní práva a občanství), Rumiana Jeleva (mezinárodní spolupráce, humanitární pomoc a řešení krizí) a Joaquín Almunia (hospodářská soutěž).

Všeobecně se počítá s tím, že europoslanci schválí beze změn celou Evropskou komisi, ale v minulosti se již stalo, že si parlament ymínil výměnu některého z kandidátů. Jako o nejproblematičtější se ovoří o bulharské kandidátce na eurokomisařku Rumjaně Želevové. její manžel totiž bývá spojován s organizovaným zločinem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek