Janota: ČR nesplní požadavek EU na snížení rozpočtového deficitu

14.01.2010
čtk

Česko podle ministra financí Eduarda Janoty nesplní požadavek Bruselu, aby do roku 2013 snížilo podíl deficitu státního rozpočtu na hrubém domácím produktu pod tři procenta. Janota to řekl dnešním Lidovým novinám (LN). „Zatím nejsme schopni snížit výdaje v roce 2011 a 2012 o jedno procento z letošních 5,3 nebo 5,4 procenta tak, jak požaduje EU,“ uvedl.

Vláda podle ministra přizná Bruselu neschopnost snižovat rozpočtový deficit do konce ledna. Do Bruselu chce doručit tzv. konvergenční program a také exit strategii, tedy plán, jak by měl stát postupovat po odeznění hospodářské recese.

Exit strategii jsme projednali na poradě ekonomických ministrů. Příští týden bude předložena na poradě tripartity a pak půjde na vládu. Budu žádat, aby exit strategie byla přílohou k našemu konvergenčnímu programu. Konvergenční program ale nebude pro Brusel veselé čtení, varoval Janota.

LN připomínají, že ministři financí EU se na začátku prosince shodli, že Česko bude muset do roku 2013 snížit schodek rozpočtu pod tři procenta hrubého domácího produktu. K dosažení tohoto cíle by Češi museli od roku 2010 do roku 2013 snižovat deficit nejméně o jedno procento HDP ročně. Pokud se snížení schodku pod tři procenta HDP do roku 2013 nepodaří, stane se v ČR přijetí eura ve střednědobém horizontu utopií. Již letos Česko s největší pravděpodobností bude moci očekávat zahájení řízení kvůli vysokému schodku státního rozpočtu, z něhož mohou vzejít doporučení směřující k nápravě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek