Ministr Chmiel na neformálním zasedání ministrů pro evropské záležitosti

15.01.2010
Úřad vlády

Pod taktovkou španělského předsednictví se ve dnech 13. a 14. ledna 2010 ve španělské La Granja uskutečnilo neformální zasedání ministrů pro evropské záležitosti a zástupců Evropské komise. Španělské předsednictví informovalo o již podniknutých humanitárních akcích ze strany EU.

Ministři diskutovali především o praktické implikaci vstupu Lisabonské smlouvy v platnost. Ministři se shodli, že Rada pro všeobecné záležitosti, jejíž jsou členy, má v této otázce klíčovou koordinační roli. Ta spočívá jednak v zajištění konzistence mezi výstupy všech ostatních formací Rady EU, jednak v koordinace s ostatními institucemi EU – zejména Evropskou komisí a s Evropským parlamentem.

Zasedání se dotklo i otázky Evropské služby pro vnější činnost (ESVA), která spadá do kompetence Rady pro vnější vztahy a jejíž ustavení je v plné pravomocí vysoké představitelky pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku. Španělské předsednictví podporuje práci Catherin Ashton a považuje dosažení pokroku při ustavování Evropské služby pro vnější činnost za jednu ze svých priorit.

Tématem jednání byla i problematika tzv. občanské iniciativy, tedy nového institutu, který umožňuje evropským občanům vyzvat Evropskou komisi, aby předložila vhodný návrh k otázkám důležitým z pohledu veřejnosti.

Druhý den jednání se ministři zabývali otázkou ekonomické strategie Unie do roku 2020 – tzv. „Strategií EU 2020, která má nahradit tzv. Lisabonskou strategii, jejíž platnost vyprší letos. Jedná se o jednu z priorit španělského předsednictví, kterému se dostalo silné podpory všech členských zemí. Ministři se shodli, že strategii je nutno připravit kvalitně a co nejdříve, nejpozději do poloviny letošního roku.

Autor: Úřad vlády

Sdílet tento příspěvek