V Evropě se loni prodalo téměř 15 milionů aut

15.01.2010
čtk

Prodej nových automobilů v Evropě se v roce 2009 snížil o 1,6 procenta. K oživení prodeje ve druhém pololetí na 14,48 milionu vozů došlo díky šrotovnému. Uvedlo to evropské sdružení výrobců automobilů ACEA.

Prodej aut byl rozdílný v západní Evropě a nových členských státech. Zatímco na Západě v roce 2009 prodej aut stoupl o 0,5 procenta na 13,63 milionu vozů, v novějších členských zemích Evropské unie se propadl o 26,6 procenta na 848.627 vozů. Nárůst v rámci těchto zemí loni zaznamenaly pouze Česká republika a Slovensko, napsalo sdružení na svých internetových stránkách.

Poptávka po automobilech byla těžce zasažena světovou hospodářskou a finanční krizí. Řada evropských zemí se proto rozhodla podpořit prodej zavedením šrotovného. Automobilky se však obávají, že po ukončení podpůrných programů poptávka opět klesne.

Francouzská automobilka Renault tento týden například uvedla, že v letošním roce očekává v důsledku ukončování programů šrotovného propad evropského utomobilového trhu o osm až deset procent.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek