FT: banky počítají se začátkem oživení ve střední Evropě

18.01.2010
čtk

Velké banky, které investují ve střední a východní Evropě počítají s tím, že tento oblast se letos začne vzpamatovávat z ekonomické krize. Napsal to britský list Financial Times (FT) s tím, že v dobrém finančním stavu vycházejí z krize především Polsko, ČR a Slovensko. Podle deníku hodlá belgická banka KBC letos prodat menšinový podíl v ČSOB.

Italská UniCredit hodlá ve východní a střední Evropě otevřít 100 nových poboček, rakouská Raiffeisen spouští internetovou bankovní službu a další rakouská banka Erste otevírá 70 poboček v Rumunsku, píší FT.

Viděl bych rok 2010 jako přechodný rok s prvními známkami oživení, řekl listu šéf operací UniCredit ve střední a východní Evropě Federico Ghizzoni. Podle organizace Capital Economics ale není bankovní sektor regionu ještě ze všeho venku.

Podle FT se předkrizový boom rychle nevrátí, ale úplný finanční kolaps se nyní zdá nepravděpodobný. Polsko, ČR a Slovensko vycházejí z krize v obzvlášť dobrém finančním stavu, uvedl list v článku věnovaném bankovnímu sektoru ve střední a východní Evropě.

Připomíná ale, že pobaltské státy jsou stále v hluboké recesi, Maďarsko se stále snaží získat důvěru investorů a ekonomický pokles čeká Rumunsko i Bulharsko. Stejné rozdíly jsou i mezi bankami jednotlivých zemí. Zatímco v Polsku, ČR a na Slovensku mají banky dostatek kapitálu, v Maďarsku dosahují půjčky 150 procent vkladů a v Lotyšsku 280 procent. Ještě rizikovější půjčky v zahraniční měně jsou na Slovensku zanedbatelné, zatímco v pobaltských zemích tvoří 90 procent všech půjček.

FT připomínají, že Raiffeisen, Erste i UniCredit v regionu nadále investují, ale současně snižují náklady. Pokud se západní banky snaží prodat velké podíly, tak to je kvůli problémům doma, uvádí list.

Například belgická KBC plánuje na letošek prodej minoritního podílu v české ČSOB a připravuje se na prodeje i v jiných zemích, včetně Maďarska, píšou FT.

KBC v listopadu uvedla, že letos uvede na pražskou burzu 30 až 40 procent akcií ČSOB. Tento proces může být doprovázen vydáním nových akcií, což by navýšilo základní kapitál ČSOB. Prodej 40procentního podílu v ČSOB by mohl KBC přinést asi 2,0 až 2,5 miliardy eur, doplnil analytik Atlantik FT Milan Lávička.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek