Češi důvěřují víc evropským než domácím institucím

21.01.2010
čtk

Češi důvěřují více institucím Evropské unie než domácím. Zatímco Evropskému parlamentu věří 60 procent a evropské komisi 59 procent Čechů, vládě důvěřuje 37 procent lidí a národnímu parlamentu jen 15 procent. Ukazují to výsledky průzkumu Eurobarometr, které dnes zveřejnilo zastoupení Evropské komise v Česku. Průzkum se uskutečnil na přelomu října a listopadu.

Vyšší důvěra v evropské než v národní instituce je typická pro všechny státy EU. Mezi patnáctkou starých zemí je ale rozdíl mezi důvěrou v evropské a domácí instituce menší než u nových zemí, které do unie vstoupily v letech 2004 a 2007.

V Česku přitom převažují lidé, kteří fungování Evropské unie nerozumějí, podle Eurobarometru je jich 55 procent. Česko se tak liší od většiny ostatních nových zemí, jejichž obyvatelé obvykle uvádějí, že fungování sedmadvacítky spíš rozumějí.

Tři pětiny Čechů se také domnívají, že české zájmy nejsou v unii brány dostatečně v potaz. Počet lidí, kteří toto tvrzení podporují, se od posledního Eurobarometru mírně zvýšil. Stejný trend je ale možné sledovat v celé unii.

Přesto zůstává přibližně stejný počet Čechů přesvědčených, že vstup země do EU přinesl zemi výhody. Myslí si to 63 procent lidí. Pozitivně vnímají členství zejména mladší lidé a ti, kteří se hlásí k pravicovým stranám.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek