Česko dnes zahájí Evropský rok boje proti chudobě

22.01.2010
čtk

Česko dnes oficiálně zahájí Evropský rok boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení. Učiní tak jako první z členských zemí sedmadvacítky, řekla ČTK za organizátory Jana Říhová. Cílem Evropského roku 2010 je potvrzení závazku členských států EU z roku 2000 ovlivnit odstranění chudoby do roku 2010. Podle údajů Eurostatu se problém chudoby týká 17 procent evropské populace.

Česko má v Evropské unii vůbec nejméně obyvatel, kterým hrozí chudoba, zhruba devět procent. Druhé místo patří s 11 procenty Slovákům a Nizozemcům. Nejvíce jsou chudobou ohrožení obyvatelé Lotyšska, Rumunska a Bulharska, kde se bez prostředků může ocitnout více než pětina populace, uvádí Eurostat.

Evropský rok 2010 slavnostně uvedou ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka, eurokomisař pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Vladimír Špidla a předsedkyně Evropské sítě proti chudobě a sociálnímu vyloučení v České republice (EAPN ČR) Milena Černá. Slavnostní zahájení Evropského roku 2010 na evropské úrovni se uskutečnilo v rámci španělského předsednictví ve čtvrtek v Madridu.

Bližší informace o Evropském roku 2010 lze nalézt na webu www.2010againstpoverty.eu, priority Národního programu Evropského roku 2010 v ČR na www. EY2010.cz.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek