Nejvíce dotací z EU získal v roce 2009 Jihomoravský kraj

22.02.2010
čtk

Čeští příjemci dotací z EU dostali v roce 2009 z evropských fondů a státního rozpočtu vyplaceno celkem 13,7 miliardy korun. Oznámila to UniCredit Bank, která výplaty peněz ze státního rozpočtu a strukturálních fondů zajišťuje společně s Českou pojišťovnou. Proplacená částka představuje meziroční pokles přibližně o 35 procent.

Snížení čerpání si vysvětlujeme tím, že v roce 2008 ještě masivně dobíhalo čerpání programovacího období 2004 až 2006, které v roce 2009 již vypláceno nebylo, a nástup výplat nového programovacího je stále velmi pozvolný, řekl mluvčí UniCredit Bank Tomáš Pavlík.

Dalším faktorem podle něj může být celkový útlum investiční aktivity způsobený ekonomickou krizí a také snížený objem přidělených dotací na jednotlivé projekty. Průměrná dotace na jeden projekt loni podle údajů UniCredit Bank klesla meziročně o 39 procent na 3,2 milionu korun.

Prostředky byly v minulém roce doručeny 2734 úspěšným žadatelům na realizaci 4325 projektů. Nejvíce prostředků bylo převedeno na projekty v Jihomoravském kraji, které si ukrojily celých 14 procent z celkového čerpání. Připravily tak o několikaleté prvenství pražské projekty, které se v čerpání posunuly na druhé místo, uvedla Petra Mikešová z Evropského kompetenčního centra UniCredit Bank. Nejslabší v získávání peněz z Bruselu byl naopak Karlovarský kraj.

Podobně jako v dřívějších letech tempo proplácení peněz z EU v průběhu roku 2009 kolísalo. Průběh čerpání v loňském roce odpovídá průběhu čerpání v dřívějších letech. V lednu nebyly vyplaceny žádné prostředky, oproti tomu v průběhu listopadu a prosince téměř polovina celkové vyplacené sumy, dodala Mikešová. Od roku 2007 bylo prostřednictvím UniCredit Bank a České pojišťovny vyplaceno celkem 63 miliard korun.

Konsorcium UniCredit Bank (dříve HVB Bank) a České pojišťovny zajišťuje výplaty peněz ze státního rozpočtu a strukturálních fondů EU žadatelům o dotace od začátku roku 2007 na základě výběrového řízení ministerstva financí z června 2006. Předtím, od roku 1997, výplatu peněz zajišťovala Česká spořitelna.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek