Česku chybí pravidla pro poskytování úvěrů

27.02.2010
Analytické centrum

Poslanecká sněmovna již zřejmě nestihne vymezit pravidla pro poskytování spotřebitelských úvěrů. Vyplynulo to ze čtvrtečního „kulatého stolu“ v Evropském domě v Praze, který byl věnován chudobě a sociálnímu vyčlenění. Cílem nových pravidel je především sjednocení s evropskou legislativou, která ukládá například povinnost poskytovat úplné informace o všech poplatcích spojených s úvěrem. Tato pravidla mají být parlamentem schválena nejpozději v červnu letošního roku, poslanci se však ještě vůbec nedohodli na tom, kdy by se měly začít projednávat.

„Je to naprosté fiasko, že po třech letech projednávání se nestane vůbec nic. Žraločí chování peněžních ústavů tak bude pokračovat a odnesou to pochopitelně ti nejchudší, tvrdila například Milena Černá z European Anti Powerty Network. Lítost nad pravděpodobným nepřijetím zákona vyjádřila i Dagmar Kocmánková ze společnosti Nový Prostor. Podle ní se většiny pražských bezdomovců týká právě problematika předlužení či nesplácení půjček. Další skupiny ohrožené chudobou se pak rekrutují především z dlouhodobě nezaměstnaných, zdravotně handicapovaných a také z etnických menšin, především Romů.

Kulatého stolu na téma chudoba a sociální vyčlenění se zúčastnilo celkem 9 hlavních řečníků. Nechyběl mezi nimi ani bývalý eurokomisař Vladimír Špidla. Podle něho není Česká republika bezprostředně chudobou ohrožena, ale existují zde oblasti s vysokou mírou segregace. „Je třeba si uvědomit, že člověk vytlačený ze společnosti, nemá sám žádnou šanci. Potřebuje pomoc a záchytný pás, dodal Špidla. Všichni diskutující se dále shodli, že se nejedná o almužny či dárky. „Už jste někdy viděli úředníka za přepážkou jak jedná s romskou dívkou? Pak pochopíte, že jste v jiném světě, dodala na závěr Milena Černá.

Další ze série kulatých stolů, které pořádá Zastoupení Evropské komise v ČR a Informační kancelář Evropského parlamentu v ČR, se uskuteční 18. 3. 2010. Tématem tohoto setkání bude sport a jeho financování.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek