MMR: čerpání evropských dotací táhly v lednu dopravní stavby

02.03.2010
Ministerstvo pro místní rozvoj

Podle monitorovací zprávy Národního orgánu pro koordinací Ministerstva pro místní rozvoj stoupl meziroční nárůst proplácení financí z fondů EU o 51,7 procent. Celkem již příjemci získali 106,8 miliardy korun. Na výrazném pokroku čerpání se podílí především Operační program Doprava, který během ledna vyplatil konečným příjemcům 31,8 miliardy korun.

„Zvýšení meziměsíčního nárůstu proplacených prostředků z fondů EU o 50% a překonání hranice 100 miliard korun je velmi dobrou zprávou a příslibem pro to, že prostředky, které má ČR v období 2007-2013 z fondů EU k dispozici, budou vyčerpány, uvedl ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška. Na využití peněz má ČR čas do konce roku 2015.

Nejúspěšnějším operační programem je OP Doprava (35,3% vyplacených prostředků z alokace). Stabilní tempo vyplácení si udržuje ROP Střední Morava (21% vyplacených prostředků z alokace), která je v pořadí vyplacených prostředků vzhledem k vlastní alokaci druhá mezi sedmnácti sledovanými operačními programy. Třetici nejúspěšnějších operačních programů uzavírají ROP Severozápad a ROP Severovýchod, které oba mají shodně proplaceno 19 % ze své alokace.

České řídící orgány nadále schvalují další projektové žádosti. V současné době tak má 13 171 projektů přidělenou dotaci v celkové hodnotě 311,4 miliardy korun. Neklesá ani počet předložených žádostí o přidělení finanční podpory z fondů EU. Zatím tak bylo předloženo 33 552 žádostí v celkové hodnotě 789,5 mld. korun.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek